– Jeg har gjort Norges syn på voldsbruken veldig klart. Den voldsbruk som israelerne legger for dagen, med bruk av våpen, raketter og fly, er voldsom, og vi tar avstand fra den, sier Støre.

– Israel har rett til å forsvare seg når de blir utsatt for angrep, men voldsbruken vi har sett de siste dagene kan ikke forsvares, sier utenriksministeren.

Bryter folkeretten

Tirsdag møtte Støre Israels nye sikkerhetsminister Avi Dichter, som i sin tid overtalte Israels tidligere statsminister Ariel Sharon til å bygge muren i de palestinske områdene.

– Jeg sa veldig klart ifra om at vi mener muren er i strid med folkeretten, sier Støre til NTB.

Dichter, som ledet den israelske sikkerhetstjenesten i fem år, utformet også strategien med å likvidere palestinske ledere. For få uker siden tok han til orde for å drepe palestinernes demokratisk valgte statsminister.

– Denne voldsspiralen kan kun bidra til å svekke Israels sikkerhet, sier Støre. Dichters trussel om å likvidere Ismail Haniyeh tok han ikke opp under samtalen.

– Akkurat den ble ikke kommentert, sier Støre til NTB.

Nye tanker

Støre hadde også samtaler med sin israelske kollega Tzipi Livni, forsvarsminister og arbeiderpartileder Amir Peretz og flere andre ledende politikere.

– Den israelske regjeringen har en god del nye tanker og er også søkende på en del områder, oppsummerte han etter samtalene.

– Statsminister Ehud Olmert har lagt vekt på at han ønsker en utvikling i retning av tilbaketrekking fra Vestbredden. Dette er i alle fall en vilje som vi må ønske velkommen, sier Støre.

– Fra norsk side understreker vi betydningen av at det blir forhandlet med palestinerne om dette, og at internasjonale avtaler og FN-resolusjoner blir lagt til grunn, sier utenriksministeren.

Tomme sykehus

Under samtalene med de israelske statsrådene tok Støre også opp den kritiske situasjonen i de palestinske områdene, der kutt i bistanden og Israels beslutning om å holde tilbake palestinske skatter og avgifter har utløst en akutt krise.

At palestinske sykehus nå er tomme for medisiner og utstyr, er ikke Norges feil, mener Støre.

– Inntil den Hamas-ledede regjeringen tar avstand fra bruk av vold, aksepterer Israels rett til å eksistere og respekterer inngåtte avtaler, så kommer vi ikke til å kanalisere bistand via Hamas-ledede ministerier, sier Støre.

– Men jeg har all mulig respekt for det dramaet de nå står oppe i og vil ikke på noen måte snakke dette bort. Det internasjonale giversamfunnet er nødt til å se på nye og ukjente veier for å sikre at sykehusene får nok medisiner, legger han ti