Minst ti personer er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og politi i London onsdag.

Demonstrasjonen eskalerte da flere av demonstrantene stormet Millbank Tower, der det konservative regjeringspartiet har sitt hovedkvarter. Sinte studenter knuste ruter og tente bål i gatene, og store politistyrker ble satt inn for å forsøke å roe gemyttene.

TV-bilder viste hvordan mange demonstranter sparket i stykker store vindusruter og vandaliserte lobbyen. Flere demonstranter klarte også å ta seg opp på taket av bygningen, der de viftet med bannere og plakater. Flere av dem hadde dekket til ansiktet med skjerf.

Mens politiet anslo at 20.000 studenter deltok, hevdet arrangørene av protestaksjonen at den samlet 50.000 personer. Ved 19-tiden norsk tid opplyste politiet til BBC at de hadde fått delvis kontroll over situasjonen, men demonstrasjonen fortsatte likevel utover kvelden.

— En skam

Aaron Porter, som er president i studentforbundet NUS, fordømte voldsbruken og beskrev den som foraktelig.

— Jeg er stolt over de 50.000 studentene som har deltatt fredelig i demonstrasjonen. Skam over dem som er her bare for å lage bråk, sier han.

En av studentene som stormet partihovedkvarteret til toryene, mener partiet fortjener det.

— De konservative har bedt om det. Begge partiene fortjener det, sier studenten, som vil være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Tredobler avgift

Studentene protesterer mot at regjeringen til statsminister David Cameron har vedtatt en tredobling av studieavgiftene i tillegg til kutt i lærerlønninger. Demonstrasjonen er den første store i sitt slag mot den nye regjeringen og dens tøffe innstrammingsplaner.

Studentorganisasjonene raser mot planene, som går stikk i strid med valgløftene fra de konservatives regjeringspartner Liberaldemokratene. Partiet gikk blant annet til valg på løfte om å motsette seg avgiftsøkninger i utdanningssektoren, melder BBC.

- For dyrt

— Mine foreldre er begge offentlig ansatt. Min far kommer til å miste pensjonen sin neste år og min mor kommer til å miste jobben. Dette vil gjøre dem bankerott, sier Matthew Kell (22), student ved universitetet i Bristol.

Studieavgiften kan bli økt til så mye som 9.000 pund, eller 85.000 kroner, dersom parlamentet om få uker stemmer for regjeringens forslag.

— Søsteren min er 15 år. Jeg tviler på at hun vil få mulighet til å begynne på universitetsstudier når det blir så dyrt, sier studenten Catrina Miles (21) fra Sheffield University.

Utdanningsminister David Willetts fra Det konservative partiet har beskrevet innføringen av de nye avgiften som «en progressiv reform».