Filippinerne frykter mer vold under den lange opptellingsprosessen.

Skuddvekslinger og forsøk på valgfusk preget valgavviklingen flere steder på Filippinene fram til valglokalene stengte mandag ettermiddag.

– Vi frykter mer vold, spesielt på lokalt plan, når opptellingen begynner, sier Benny Bacani, professor ved universitetet Notre-Dame i Cotabato by sør på Filippinene.

– Det kommer til å være områder der det ikke vil finnes en klar vinner på flere måneder. Men dette er valg à la Filippinene. Folk er vant til dette, fremholder han.

Fram til nå har over 120 personer blitt drept i valgavviklingen siden valgkampen ble innledet for tre måneder siden. I valget i 2004 måtte 189 personer bøte med livet i uro og voldsepisoder.

President Gloria Macapagal Arroyos forbundsfeller er ventet å gjøre det svært godt i valget til representantenes hus på Filippinene, mens presidentens kritikere ventes å gjøre det godt i valget til nytt senat.

– Filippinene står ved et veiskille mens vi venter på resultatene. Det har vært intens rivalisering i løpet av valgkampen, men vi må vise storsinn enten vi vinner eller taper, uttalte presidenten etter at hun avla sin stemme i byen Lubao mandag.