Tirsdag formiddag kom meldingen om at Vokterrådet, Irans øverste maktorgan, har gitt ordre om at stemmer skal telles på nytt i områder der det er strid om resultatet.

Vokterrådet utelukker ikke at omtellingen kan føre til at oppslutningen om kandidatene endres og fremholder at det første resultatet kun var foreløpig.

Det er Ahmadinejads fremste utfordrer, Mir Hossein Mousavi, som har klaget resultatet inn for Vokterrådet, men han har tidligere gitt uttrykk for at han ikke er særlig optimistisk.

Både Mousavi og den andre reformvennlige kandidaten, Mehdi Karoubi, krever et helt nytt valg, og de skal ikke være fornøyde med bare en omtelling i enkelte distrikter.

Les også:

Tyr til vold i gatene etter valget

Norsk journalist arrestert i Iran

Uro i Teheran etter omstridt valg Syv drept

Vokterrådets beslutning ble kunngjort dagen etter at hundretusener av mennesker samlet seg til en fredelig marsj i sentrum av Iran i protest mot fredagens valg, som de mener var preget av omfattende fusk.

Mens demonstrantene var på vei hjem, skjedde imidlertid det mange hadde fryktet. Sikkerhetsstyrker begynte å skyte mot demonstranter, og minst sju mennesker ble drept.

Ifølge iransk radio brøt uroen ut etter at «kjeltringer» hadde angrepet en militærpost. En bygning og flere motorsykler tilhørende en regjeringsstøttet milits skal ha blitt påtent.

Men ikke alle tror på den offisielle versjonen. De mistenker i stedet at det var en regjeringsstøttet milits som provoserte fram bråket.

Blant dem som fordømmer sikkerhetsstyrkenes opptreden, er leder for nasjonalforsamlingen, Ali Larijani. Han understreker at det er innenriksministeren som har ansvaret for det som har skjedd, ifølge BBC.

Larijani regnes som en konservativ politiker, men han er ikke blant Ahmadinejads støttespillere.

Mener alvor? Men selv om Vokterrådet vil telle noen av stemmene på nytt, er det fortsatt usikkert om utspillet er seriøst ment.

For regimet har også gjort det klart at det stiller seg bak en demonstrasjon til støtte for Ahmadinejad, som skal holdes i Teheran klokka 15 lokal tid (12.30 norsk tid).

Bare en time senere skulle opposisjonen samles på den samme plassen. Faren er dermed stor for nye sammenstøt i sentrum av den iranske hovedstaden.

Tirsdag morgen meldte også iransk TV at «hovedpersonene» bak uroen er arrestert, og at de var besittelse av både eksplosiver og skytevåpen. Det blir imidlertid ikke sagt noe om hvem disse er.

Flere reformvennlige politikere er dessuten pågrepet. To av dem, Mohammed Ali Abtahi og Saeed Hajjirian, er begge støttespillere til de to presidentkandidatene som utfordret Ahmadinejad.

Støtte fra ayatolla Mens Vokterrådet og Irans øverste leder Ali Khamenei ser ut til å være usikre på hvilke grep som bør tas for å stanse uroen, har en annen religiøs leder, ayatolla Hossein Ali Montazeri, uttrykt klar støtte til alle som demonstrerer mot valgresultatet.

I en kunngjøring til den «stolte og undertrykkede iranske nasjonen» sier han at alle, særlig ungdom, bør fortsette å kjempe for sine rettigheter med tålmodighet og selvbeherskelse. Samtidig ber han alle om å unngå vold, fordi dette kan utnyttes av «personer som later som de er en av dere, og som ødelegger bygninger». Montazeri regnes som opposisjonens fremste religiøse leder.

Mens situasjonen i Iran er mer spent enn noensinne, har hovedpersonen selv, president Ahmadinejad, reist til Russland for å delta på en sikkerhetskonferanse.

Verken før avreise eller i en tale tirsdag nevnte han uroen i hjemlandet.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
SCANPIX