THOMAS HEINE

Amman

I går ble kontaktene mellom Israel og palestinerne gjenopptatt på høyt nivå, og forberedelsene til et toppmøte mellom statsminister Ariel Sharon og president Mahmoud Abbas er så smått startet.

Ennå har ingen av partene formelt erklært våpenhvile, og etter flere dagers «nesten-ro» var det flere episoder i går.

Likevel må situasjonen betegnes som rolig i forhold til det den har vært i halvannet år. Samtidig virker begge parter oppsatt på ikke å la «mindre episoder» ødelegge det som kan bli det viktigste diplomatiske gjennombrudd siden den andre palestinske intifadaen brøt ut høsten 2000.

Møte på høyt nivå

Sharons sjefrådgiver Dov Weisslass og to andre av statsministerens nære medarbeidere møtte i går morgen tre høytstående palestinske representanter, forhandlingsminister Saeb Erekat, statsminister Ahmed Qureis stabssjef Hassan Abu Libdeh og Fatah-bevegelsens «sterke mann i Gaza», Muhammad Dahlan. Det var det første politiske møte på høyt plan siden Sharon brøt forbindelsene med den nyvalgte president Abbas i forlengelse av et palestinsk angrep på en grensestasjon mellom Gaza og Israel for to uker siden.

Ifølge Erekat skal partene møtes igjen neste uke for å forberede et toppmøte mellom Sharon og Abbas.

En israelsk avis og flere internasjonale nyhetsbyrå siterte anonyme israelske kilder som sa at Israel foreløpig har stanset sine såkalte «målrettete drap» på fremtredende militante palestinere. Israels visestatsminister Ehud Olmert avviste overfor Hærens Radio at det skulle være truffet en beslutning, men påpekte at Israel må reagere positivt hvis det er mulighet for palestinsk terrorstopp.

— Vi har hele tiden fastholdt at vi vil svare på ro med ro, sa Olmert.

Palestinske signaler

Liknende signaler kommer fra Hamas, den viktigste av de militante palestinske gruppene. Hamas' øverste politiske leder, Khaled Meshaal erklærte tirsdag over for nyhetsbyrået AP at dette er et «sannhetens øyeblikk» for Israel og det internasjonale samfunn.

— Hvis den sionistiske fienden følger visse betingelser, slik som å løslate alle fanger og stoppe alle drap, henrettelser og aggresjoner mot vårt folk, så er alle palestinske fraksjoner parat til å arbeide med ideen om en foreløpig våpenhvile, sa Meshaal.

Forhandlinger er i gang mellom president Abbas og Hamas om etableringen av en ny palestinsk super-myndighet, i stedet for eller over PLO, der Hamas og Islamsk Jihad ikke deltar. Den nye organisasjonen skal omfatte alle palestinske grupper, og være den myndigheten som tar avgjørelser om enhver diplomatisk avtale som måtte bli forhandlet frem med Israel.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende