Saddam kan ikke klandres for at 148 sivile sjiamuslimer ble drept etter et attentatforsøk i 1982, forklarte Aziz.

Saddams tidligere personlige sekretær Abed Hamid forklarte hvordan fem biler i Saddams følge var blitt beskutt i et attentatforsøk før de 148 sjiamuslimene ble henrettet i en hevnaksjon.

Presidenter må straffe — Hvis man utsettes for et attentat, bør en president i ethvert land straffe dem som står bak eller medvirket, sa Aziz.

Aziz startet sin forklaring med å si at han selv ikke hadde noe å gjøre med hendelsene i byen Dujail i 1982, da 148 sjiamuslimer ble drept etter et attentatforsøk mot Saddam Hussein.

— Presidenten er ikke skyldig, og det er heller ikke andre i hans regjering, bare fordi de straffet dem som prøvde å drepe statslederen, sa Azizi i retten.

Første vitne Den tidligere visestatsministeren var en av Saddams nærmeste allierte og var Saddam-forsvarets første vitne.

Han vitner også for to av ekspresidentens medtiltalte, nemlig tidligere etterretningssjef og Saddams halvbror Barzan al-Tikriti og tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan.

— Barzan var min venn. Dersom han hadde torturert noen, ville han ha fortalt meg det, uttalte Aziz og fikk så støtte av ekspresidenten selv som ikke klarte å overholde dommerens ordre om å være stille.

— Jeg behandlet saken på vanlig måte og lot sikkerhetsdepartementet ta seg av den. Ikke etterretningen, de hadde annet arbeid å gjøre, utbrøt Saddam.

Saueblod En kvinne markerte Saddams bil med blodet fra en sau slaktet i en velkomstseremoni til ære for den daværende irakiske presidenten, slik at attentatmennene skulle vite hvilken bil de skulle sikte på, forklarte Saddams tidligere personlige sekretær Abed Hamid i retten.

Hamid hevdet at han fattet mistanke da kvinnen tok på bilen med blodige hender, og han ville forhindre attentatforsøket.

– Jeg beordret at bilene skulle byttes om uten at presidenten visste om det, sa Hamid, som var en av Saddams mest fryktede medarbeidere. Fem biler i Saddams følge skal ha blitt truffet, inkludert den markert med saueblod, ifølge Hamid.

Attentat Aziz hevdet videre at Irak i tiden før drapene i Dujail fant sted var preget av en rekke attentatforsøk på statstjenestemenn. Også visestatsministeren selv ble utsatt for et drapsforsøk.

— Dujail-saken er en del av en rekke attentatforsøk på statstjenestemenn, og jeg er ett av ofrene, fremholdt Aziz og la ansvaret for drapsforsøket i 1982 på statsminister Nuri al-Malikis parti Dawa.

Rettssaken mot Hussein og hans sju medtiltalte har vært preget av en rekke utbrudd og tirader fra eksdiktatoren, de medtiltalte og forsvarsadvokatene. Rettsmøtene er blitt utsatt en rekke ganger. I januar trakk den første hoveddommeren seg fra saken.

Forsvaret har innkalt nesten 60 vitner og sier deres vitneføring kan ta flere uker. Etter seks vitnemål onsdag ble retten hevet, og saken vil ikke starte igjen før mandag 29. mai.