— De serbiske grusomhetene var grunnen til at jeg dro, sa den 54 år gamle advokaten Hasan Pruthi fra landsbyen Djakovica sør i Kosovo til retten.

Han fortalte hvordan serbiske soldater gikk løs på innbyggerne i landsbyen i en drapsorgie, fra dør til dør. Sivile ble drept i sine egne hjem, før soldatene satte fyr på landsbyen. Dette skjedde etter at NATO begynte bombeaksjonen i 1999.

— Jeg hørte med mine egne ører at politiet ropte "Kom dere vekk, dette er vårt land! dette er Serbia, dra til Albania," sa Pruthi, det tolvte av aktoratets vitner som beskriver sine opplevelser under krigen i Kosovo.

Så grusomheter

Pruthi skjulte familien sin i sin søsters hus før han flyktet til Albania sammen med 500 andre flyktninger.

— Jeg bestemte meg for å flykte fordi jeg så med egne øyne at mennesker ble drept, jeg så grusomheter og ild, så jeg bestemte meg for å dra for å spare livene til mine barn, sa vitnet.

— Det var syke mennesker, gamle mennesker, et virkelig forferdelig syn

Det andre vitnet, en lærer fra landsbyen Zegra, Qamil Shabani, fortalte han ble nødt til å flykte til Makedonia og forsøkte å unnslippe den serbiske volden ved å gjemme seg i fjellene.

— Vi ble drevet ut av fattigdom, mangel på mat og vann, vi hørte skyting - vi bestemte oss for å dra mot Makedonia, sa Shabani.

"På hodet"

Tiltalte Slobodan Milosevic, tidligere president i Jugoslavia, forsvarer seg selv. Han fyrte som vanlig løs spørsmål mot vitnene om voldshandlinger som han påstår den kosovoalbanske geriljaen UCK sto bak, og sa NATO var den virkelig skyldige i sivile tapstall i provinsen.

Milosevic snakket om å "snu ting på hodet", og hevdet vitnene var urettferdige i sin fordømmelse av de serbiske styrkene.

— Opp-ned, ja opp-ned, det er nøkkelordet, den røde tråd i alle disse vitneforklaringene, sa Milosevic, som er tiltalt for krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

Han er tiltalt for å ha startet de tre krigene, og for å ha igangsatt et militært felttog mot kosovoalbanerne, med 800.000 tvangsfordrevet og 900 drepte før NATOs bomber satte en stopper for krigen.

Kranglet

Milosevic ble irettesatt av rettens administrator, dommer Richard May, for å krangle med Pruthi. –Herr Milosevic, vi må videre i denne rettssaken. Du må avslutte innen fem minutter, sa May. –Det har ingen hensikt å diskutere med vitnet. Du skal med tiden få presentere dine argumenter, sa dommeren.

— Så mange usannheter er blitt fortalt at jeg må ha tid til å imøtegå dem, beklageligvis, svarte Milosevic. Han avviste dommerens formaninger med en håndbevegelse i retning av en av sine advokater, Zdenko Tomanovic, på galleriet.

Neste uke ventes en britisk politiker å vitne i krigsforbryterrettssaken mot Milosevic. Paddy Ashdown var tidligere ledere for de britiske liberaldemokratene og er nå det internasjonale samfunnets representant i Bosnia.

(NTB)