Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hevdet fredag at Khattab ble drept i en militæroperasjon i mars. FSB skaffet også til veie videoen som skal bevise at Khattab er død. Opptaket skal ha blitt gjort av tsjetsjenske opprørere, og det er uklart hvordan FSB har fått fatt i den.

Tsjetsjenske ledere avviste FSBs påstander torsdag, men tonen var en litt annen på den offisielle hjemmeside på internett til de sentrale opprørslederne fredag.

— Hvis Khattab virkelig ble drept, hva så? Slutten på krigen? Neppe. Khattab er slett ikke den eneste feltkommandanten i Tsjetsjenia, skrev Chechenpress.

RTR viste flere minutter av et amatøropptak. Den døde ligner svært på Khattab, med det karakteristiske lange, mørke håret, skjegget og runde ansiktsform.

Dersom det er Khattab, er han den viktigste geriljaleder som blir drept i Tsjetsjenia siden utbryterrepublikkens president Dsjokhar Dudajev ble drept under den forrige tsjetsjenske krigen i 1996.

Khattab skal ha blitt drept under en militæroperasjon 19. og 20 mars, men han døde ikke under selve kampene, meldte RTR, uten å si mer om hvordan han døde. Operasjonen var planlagt i et år.

Den arabiske leiesoldaten har kjempet for opprettelsen av en selvstendig islamsk stat i Kaukasus siden 1999 sammen med den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev. Khattab kommer angivelig fra Jordan eller Saudi-Arabia.

Vestlig etterretning tror Khattab har forbindelser med Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk, som mistenkes for terroraksjonene i USA 11. september i fjor.

(NTB)

Et udatert bilde av liket til en mann som ligner svært på den ene av Tsjetsjenias to fremste geriljaledere, araberen Khattab, som den russiske sikkerhetstjenesten FSB hevder å ha drept under en militæroperasjon sør i fjellene i Tsjetsjenia. Bildet er fra russisk TV, som fredag viste videoopptak som FSB hadde skaffet til veie for å bevise at Khattab er død. (Foto: AP/SCANPIX)