Politi sto klare til å avhøre ham når han landet, skriver en amerikansk avis.

Grensepolitiet oppdaget navnet til Umar Farouk Abdulmutallab på passasjerlisten til Northwest Airlines-flyet etter at det hadde tatt av fra Amsterdam og var på vei til USA, skriver Los Angeles Times.

– Folkene i Detroit sto klare til å sjekke ham. Databasen hadde plukket opp utenriksdepartementets bekymring for ham, at denne fyren kunne ha forbindelser til ekstremistiske grupperinger i Jemen, sier en høyt rangert polititopp til avisen.

Dersom opplysningene var oppdaget før, kunne Abdulmutallab blitt avhørt allerede på flyplassen i Amsterdam og stanset før han fikk borde flyet, sier han.

Neppe avhørt

En annen kilde sier imidlertid at informasjonen neppe hadde resultert i nærmere undersøkelser selv om den var oppdaget før. Databasen inneholder over en halv million navn på folk som kan ha terrortilknytning, men som ikke anses som farlige.

Terskelen for å avhøre en utenlandsk besøkende når han kommer til USA, er atskillig lavere enn det som kreves for å nekte ham å gå om bord i et fly til USA. Derfor ville han sannsynligvis ikke blitt avhørt allerede i Amsterdam.

Uansett har myndighetene kort varsel for å oppdage mulige trusler på fly fra utlandet. Selv om de har tilgang på data om billettbestillinger, innledes en grundig gjennomgang først når den endelige passasjerlisten foreligger et par timer før flyavgang.

Det hvite hus skal senere torsdag offentliggjøre en første rapport om terrorforsøket på flyet i Detroit.

Siktet

Abdulmutallab ble onsdag siktet for drapsforsøk på 279 mennesker og forsøk på å bruke et masseødeleggelsesvåpen om bord i flyet. Han risikerer fengsel på livstid om han blir dømt.

President Barack Obama kritiserte tirsdag i skarpe ordelag etterretningstjenestene for ikke å ha samordnet informasjonen de hadde om Abdulmutallab slik at terrorplanen kunne vært oppdaget tidligere.

VISSTE: På flyplassen i Detroit visste politiet at en mulig bombemann var på vei ...