Det svenske forsvarsdepartementet hadde opplysninger om at en fangetransport var på vei fra USA til Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm i 2005. Forsvaret fikk da i oppdrag å spane på CIA-flyet, skriver Expressen , med henvisning til anonyme kilder.

Opplysningene bekreftes av det svenske forsvaret.

– Vi undersøkte flyet, men gir ingen andre kommentarer, sier Roger Magnergård, pressesjef ved Försvarsmakten, til avisen.

Oppdaget fanger

Etter det avisen erfarer, var hensikten med spaningsoppdraget å fastslå om CIA førte mennesker ut av USA mot deres egen vilje. Under overvåkingen ble det oppdaget at fanger satt i flyet med hette over hodet, uten mulighet til å røre på seg, opplyser en anonym kilde til avisen.

Sveriges tidligere utenriksminister, Laila Freivalds, sa i 2006 til nyhetsbyrået TT at det ikke hadde foregått noen som helst aktivitet med CIA-bakgrunn i Sverige.

Tidligere statsminister Göran Persson sier via sin sekretær at han ikke har noen kommentarer til opplysningene i Expressen.

Bestilt av Säpo

Den eneste tidligere bekreftede opplysningen om CIA-fly på svensk jord, dreier seg om flyet som transporterte de ter-rormistenkte egypterne Mohammad Alzery og Ahmed Agiza fra Bromma utenfor Stockholm til Egypt i desember 2001. Den transporten var bestilt av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og den svenske regjeringen.

Da amerikanske medier i november 2005 avslørte det amerikanske fengselssystemet som ble brukt i kampen mot terror, vakte det stor oppmerksomhet.

Opplysninger om brutale fangetransporter og hemmelige fengsler som CIA skal ha opprettet i flere østeuropeiske land, førte til utredninger og vanskelige spørsmål til politikere. Det samme gjorde opplysninger om at europeiske myndigheter i større eller mindre grad visste om hvordan CIA brukte europeisk luftrom.

Gransket

Etter en hastig utredning ble det konstatert at det ikke fantes bevis for at CIA-fly hadde landet i Sverige. I februar 2006 svarte alle de nordiske landene i forbindelse med en gransking iverksatt av Eu-roparådet, at det ikke hadde forekommet noen CIA-aktiviteter i Norden.

Men flere nordiske medier kunne bevise at flere fly som i hvert fall tidligere var benyttet av CIA, faktisk hadde landet i Norden. Minst tre av dem landet i Sverige.

Europarådets granskingsleder Dick Marty konstaterte også at det fantes «tungtveiende bevis» for at CIA hadde bruk europeiske flyplasser hundrevis av ganger.

KJENTE, KJENTE IKKE? Tidligere utenriksminister Laila Freivalds har tidligere sagt at hun ikke kjente til noen CIA-fly i Sverige. Nå hevdes det at regjeringen visste alt ...
ANDERS WIKLUND