De fleste dødsfallene skyldes trafikkulykker på speilglatte veier, men mange har også mistet livet etter å ha blitt forgiftet av kullos fra ovner i hjemmene sine.

Den kraftige stormen har herjet landet siden fredag, og den har også gjort store materielle skader, opplyste tjenestemenn onsdag. Uværet har beveget seg fra delstatene New Mexico og Texas i sørvest til Maine i nordøst.

– Dette er svært, det skaper problemer hele veien fra New Mexico til Maine. Isen legger seg på veiene, kraftledninger blåser ned, og i Oklahoma vil det ta en uke å rydde opp etter stormen, sa meteorologen Dennis Felgren onsdag.

Frosne appelsiner Det ellers så varme California har også fått føle på kulden. Været i solskinnsstaten har vært unormalt kald, og onsdag gikk guvernør Arnold Schwarzenegger ut og advarte om at regionens fruktindustri står i fare for å miste avlinger verdt 1 milliard dollar, tilsvarende 6,4 milliarder kroner, på grunn av frost. Også grønnsaksidustrien står i fare for å tape store penger på det kalde været.

President George W. Bush erklærte i helgen unntakstilstand i Oklahoma, der trafikkpolitiet har meldt om mer enn 300 trafikkulykker som skyldes været. Bare i denne delstaten har 14 mennesker mistet livet i trafikken, sju av dem i et minibusskrasj søndag.

Dennis Felgren og hans kolleger spår fortsatt dårlig vær for millioner av amerikanere: I regionen New York-Maine på østkysten varsles det voldsom vind, de midtre delene av USA kan vente oversvømmelser og i vanligvis solrike California spås det enda kaldere vær.

SHAUN BEST