Trafikken i Danmark stoppet nesten opp. I Skottland måtte hundrevis av skoler holde stengt, og i store deler av Skottland og England var private hjem uten strøm. I den sørlige delen av England var det kraftig regn som skapte flom flere steder.

Uværet nådde Skåne mandag formiddag, og trafikken stoppet også her nesten fullstendig opp, melder politiet. I løpet av et par timer inntraff 45 trafikkulykker. Uværet var ventet å bevege seg nordover i løpet av mandag kveld og natt til tirsdag.

Ferjestopp Danske skipsfartsmyndigheter stoppet ferjetrafikken mellom den danske havnen Gedser og Rostock på den tyske Østersjø-kysten. Også ferjene mellom København og Malmö ble innstilt.

Biltrafikken i København-området stoppet nesten fullstendig opp på grunn av de store snømengdene, og mange bilister ble stående langs motorveiene uten å klare å komme seg videre.

Forholdene var likevel aller verst på den sørlige delen av Jylland. Over 100 snørydningskjøretøyer måtte til for å holde hovedveiene åpne. Både på Jylland og Sjælland oppfordret politiet folk flere steder til å la være å bruke bil hvis de kunne.

Trafikken på Kastrup flyplass utenfor København var i perioder nesten innstilt, og bare en rullebane kunne holdes åpen, med store forsinkelser som konsekvens. Det er frykt for at langsomt stigende temperatur kan føre til isregn og svært glatt føre.

Øresundbroen Over Øresundbroen ble hastigheten mandag formiddag redusert til maksimum 50 km/t, og motorsykler, campingvogner og lette lastebiler fikk forbud mot å krysse broen, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

I Ystad, Simrishamn, Lund og Eslöv ble skoleelever hentet av busser og kjørt hjem allerede midt på dagen. Politikommissær Erik Jeppson ved Skånepolitiet karakteriserer deler av E6 mellom Malmö og Helsingborg som «rene isgaten».

Sverige satte mandag ny rekord i strømforbruk. Mellom klokken 8 og 9 var forbruket 27.000 megawatt, opplyser Svenska Kraftnät, parallellen til det norske Statkraft. Prisene på elektrisitetsbørsen var oppe i 2 kroner per kilowattime, rundt ti ganger så høyt som normalt.

I Jokkmokk i Nord-Sverige berget politiet en splitter naken mann på vei hjem i egen bil i rundt 20 minusgrader. Venninnen hadde kastet ham ut rett før. Til tross for omstendighetene blir svensken trolig siktet for promillekjøring.

Også våre naboland opplever en kald vinter. I Stockholm blir endene og svanene matet av forbipasserende. Foto: Scanpix/Pressens Bild/Bertil Ericson