Kampen om presidentnominasjonen i det demokratiske partiet har vært lengre og hardere enn vanlig, men kampen om pengene har Obama for lengst vunnet.

Også John McCain, som for lenge siden ble Det republikanske partiets kandidat, ligger langt etter Obama når det gjelder pengeinnsamling.

I starten av april hadde Obama 42 millioner dollar til disposisjon i valgkampen, mens Clinton bare hadde 9,3 millioner. Clinton hadde samtidig på samme tidspunkt 10,3 millioner i gjeld.

235 millioner Det er først og fremst internettdonasjoner som har sørget for Obamas solide økonomiske forsprang.

I løpet av hele valgkampen har Barack Obama samlet inn 235 millioner dollar, nesten 1,2 milliarder kroner, mens Hillary Clinton har skaffet til veie 189 millioner dollar.

Interessant er det også at 40 prosent av Obamas pengestøtte har kommet i summer på under 200 dollar, mot 23 prosent for Clinton.

For John McCain haster det ikke like mye med å skaffe penger. Han klarte likevel å tiltrekke seg 15 millioner dollar i mars og hadde 11,6 millioner i banken i starten av april. Det var hans beste innsamlingsmåned hittil, men han ligger fortsatt bak de to demokratiske kandidatene på dette området.

Den langtrukne kampen på demokratisk side har også ført til at partiets kandidater er blitt tvunget til å bruke mye penger på å kjempe mot hverandre, i stedet for å spare penger til kampen mot McCain.

Obama leder Kampen mellom Clinton og Obama fortsatte tirsdag i Pennsylvania, hvor Det demokratiske partiets velgere samme dag skulle stemme over hvem de vil ha som kandidat.

Før valget hadde Obama en ledelse på 800.000 stemmer og rundt 150 delegater, men Clinton har vunnet flere av de største og mest folkerike delstatene.

Etter Pennsylvania er det fortsatt seks uker og ni nominasjonsvalg igjen før kampen om de ulike delstatene avsluttes 3. juni.

Diskutér den amerikanske valgkampen her.

REUTERS