— Det er iallfall vanskelig å tenke seg at dette skal ha kunnet skje ved et uhell. Til det var kantene for rette og for skarpe. Helt kategorisk kan vi ikke være, men det er mest nærliggende å tro at dette er blitt gjort med overlegg, sier Kristine Dyrerud, som er veterinær hos PetVett i Eidsvåg.

Hvis det er en ugjerning som har funnet sted, har den sannsynligvis skjedd for rundt en måned siden. Da var Vincent ca. en måned gammel og fremdeles en villkatt med tilholdssted bak Vestkanten i Loddefjord. Mistanken til Dyrebeskyttelsen Bergen (DB), som nå har hånd om Vincent, er at noen i en guttegjeng som vanker i området etter stengetid, har fått fatt i kattungen og mishandlet den.

Først dyr, så mennesker

— Vincent er den mest tillitsfulle i et kull på tre. Kan hende var det derfor den fikk lide, undrer David Pooley, nestleder i DB.

Han synes det er nedslående at noen kan få seg til å gjøre noe slikt mot vergeløse dyr.

— Hvis man begynner som barn eller ungdom med å mishandle dyr, er ikke steget langt til å gjøre det samme mot mennesker, påpeker Pooley.

Han gjør det klart at DB kommer til å anmelde forholdet til politiet.

— Men vi vet av erfaring at slike saker er vanskelige å komme til bunns i, og at de ofte blir henlagt. Derfor håper vi at de som eventuelt kan ha sett noe eller vet noe, kan melde fra til oss eller til politiet. Har man først et navn, skal det godt gjøres ikke å forfølge en slik hendelse, sier Pooley.

Kommer til å klare seg godt

Vincent, som er oppkalt etter kunstneren Vincent van Gogh (som skar av seg en del av et øre), har fått øret sitt stelt og vasket etter alle kunstens regler. Nå går han på antibiotika og smertestillende for å unngå infeksjoner.

Ifølge Kristine Dyrerud kommer han til å klare seg godt.

— Nå skal såret bare gro. Det kommer nok til å gå godt med ham, selv uten øre, men det er jo en stygg historie. Og det manglende øret kommer til å være et sårt punkt, ettersom årekanalene hos Vincent ikke har den beskyttelsen som de har hos andre katter, sier veterinæren.

Overlatt til seg selv ute i kulden, ville Vincent gått en usikker fremtid i møte. Kanskje ville den dødd en langsom og pinefull død av ørebetennelse eller andre komplikasjoner.

Tåler han å være ute?

Nå er det godt håp om at en, i utgangspunktet, sørgelig historie kan få en lykkelig slutt. For på rom syv hos Dyrebeskyttelsen Bergen i Jekteviken har Vincent krøpet inntil pusemors varme mage. Her skal han få den tiden som han trenger til å komme til hektene igjen. Så er håpet at de skal klare å finne et nytt hjem for den hardt prøvede Loddefjord-katten.

— Det skal vi nok få til, men først må vi finne ut om han tåler å være både en inne- og en utekatt, eller om de eksponerte ørekanalene gjør at han helst må holde seg innendørs, sier David Pooley.

EN TØFF VERDEN: Vincent har hatt en brutal start på livet. Nå får den øreløse kattungen godt stell hos Dyrebeskyttelsen Bergen. Så vil den forhåpentlig også få et hjem å leve lykkelig i resten av sine dager.
Høvik, Tor