Det viser et notat fra USAs ambassade i Bogotá, lekket av Wikileaks.

5. januar i år møttes Frank Pearl, høykommissæren for fred i Colombia, og USAs daværende ambassadør William R. Brownfield i ambassaden.

Bygge tillit

Pearl berettet om arbeidet med å få de to opprørsgeriljaene ELN og FARC til forhandlingsbordet.

Begge gruppene blir karakterisert som terrororganisasjoner av blant andre USA, også i det lekkede telegrammet fra Brownfield.

De har ikke bare kjempet mot det sittende regimet, men også mot hverandre. Begge organisasjonene har brukt gisseltaking som våpen.

— Logistisk mareritt

Høykommissæren fortalte ifølge notatet at ELNs sentralkommando vurderte tilbudet om å møte til hemmelige, «tillitbyggende øvelser» mellom ELN, den konkurrende FARC-geriljaen og myndighetene.

Men møtestedet var vanskelig å avgjøre. Det sto mellom tre muligheter: Å møtes i Colombia, Venezuela eller Norge.

«Et logistisk mareritt, men likevel en mulighet», noterte ambassadøren om muligheten for å arrangere møtet i Norge.

Et møte i Colombia ville vært vanskelig for FARC. Et møte i Venezuela ville vært vanskelig for den colombianske regjeringen, ifølge notatet.

En måned senere var det imidlertid Sverige som var sannsynlig møtested. Et ikke navngitt FARC-medlem som bor i Sverige, hadde etablert kontakt via en tidligere svensk ambassadør til Colombia.

Ingen fred

I august var det valg i Colombia. Siden har volden mellom opprørsgruppene og regjeringsstyrkene eskalert.

I september ble FARC-geriljaens øverste militære leder Jorge Briceño Suárez, også kjent som Mono Jojoy, drept. Det ble betegnet som en stor seier av Colombias nye president, Juan Manuel Santos.

— Drapet på «el Mono Jojoy» er det mest overveldende slaget mot FARC-geriljaen i historien, sa Santos ifølge NTB.