Under annen verdenskrig forsøkte paven seg gjentatte ganger på fjernutdrivelse av demonene i Berlin, skriver italiensk presse.

Rystet over Hitler Torino-avisen La Stampa påpeker at Pius var pavelig nuntius – ambassadør – i Berlin, før han i 1939 selv ble valgt til pave. Han kom dermed i nærkontakt med Hitler, og var dypt rystet over det han opplevde.

— Denne mannen er fullstendig besatt, han ødelegger alt som ikke er til nytte for ham selv, skal han ha sagt til sine medarbeidere. Han betrodde dem også at han flere ganger hadde forsøkt å drive djevelen ut av Hitler, dog på trygg avstand.

Omstridt Pius XIIs forhold til Hitler og nazismen har vært sterkt omstridt. Historikere har hevdet at han tiet om de tyske nazistenes forbrytelser, selv om han måtte vite om dem, og at han lot være å mane den katolske kirke til motstand.

Debatten om disse spørsmålene har blusset opp igjen, i forbindelse med at Vatikanet samler dokumentasjon for og imot en eventuell saligkåring av Pius XII. Argumentene for og imot skal være klare innen årsskiftet. Etter det ligger avgjørelsen hos pave Johannes Paul II. NTB