Det er funnet tusenvis av døde husdyr som hunder, katter, kveg og geiter, men ville dyr ser ut til å ha hatt en sjette sans. Embetsmenn fra viltforvaltningen på Sri Lanka sier at de ikke har funnet ville dyr på kysten.

— Ingen døde elefanter, ikke engang en død hare eller kanin. Jeg tror at ville dyr merker når en katastrofe inntreffer. De har en sjette sans. De vet når ting skjer, mener H.D Ratnayake, visedirektør i Naturforvaltningen på Sri Lanka.

Inn i parken

Bølgene sendte vann hele tre kilometer inn i nasjonalparken Yala sørøst i landet. Her ligger Sri Lankas største viltreservat, der det blant annet lever flere hundre elefanter, Asias største konsentrasjon av leoparder, krokodiller, vannbøfler og aper.

— Jeg finner lik av mennesker, men har ennå ikke sett et omkommet dyr. Det er meget interessant, sier Gehan de Svilva Wijeyeratne, som driver et hotell i parken.

Det er ikke første gang det er fortellinger om at dyr tilsynelatende aner at noe fryktelig er underveis. Og det er mange teorier om hvorfor. Noen mener at dyr tidlig merker rystelse i bakken ved jordskjelv, spenninger i lufta og små gassutslipp fra bakken. Fenomenet er gammelt, og historikerne har fra 373 f. Kr funnet informasjon om at dyr, som slager eller rotter, plutselig forsvant i forkant av jordskjelv i Hellas.

Varselslamper

Selv om det ikke er vitenskapelig bevist at dyr har slike forutanelser, blir dyr brukt som varselslamper flere steder, blant annet i Kina.

I Kina reddet det tusenvis av menneskeliv i 1975. Da beordret myndighetene byen Haicheng evakuert fordi dyrene begynte å oppføre seg merkelig. De fleste av byens en million innbyggere kom seg derfor ut av byen få dager før et kraftig jordskjelv ødela rundt 90 prosent av byen.

Siden den gang har Kina brukt metoden en del ganger, men det har også vist seg at dyrene kan gi falsk alarm.