Nye opplysninger om dobbeltdrapet i storbyen Antwerpen torsdag vekker oppsikt og avsky i Belgia. Ifølge avisen De Morgen hadde den 18 år gamle høyreekstremisten Hans Van Themsche som mål å drepe flest mulig utlendinger da han gikk ut i Antwerpens gater med skytevåpen torsdag morgen. Det går fram av et brev som han etterlot seg på rommet sitt.

Han greide å drepe to personer og såre en tredje. Hvis han ikke hadde blitt skutt og såret av en politimann, ville blodbadet blitt enda større, sier en etterforsker til De Morgen.

Hans Van Themsche kjøpte et skytevåpen torsdag morgen før han bega seg ut på en dødbringende marsj i gatene rundt hovedplassen Grote Markt i sentrum av Antwerpen. Den første han rettet våpenet mot var en 46 år gammel kvinne av tyrkisk opphav som satt og leste en bok på en benk. Hun ble truffet i brystet, men ble ikke livstruende såret.

Døde på stedet

Like etterpå møtte gjerningsmannen en ung afrikansk kvinne som var ute på tur med en to år gammel belgisk jente som hun passet. Kvinnen fra Mali var au pair hos familien til jenta. Begge to ble skutt ned og drept på stedet.

Vitner fikk i mellomtiden varslet politiet, og kort tid senere ble gjerningsmannen skutt og såret av en politimann etter å ha nektet å legge fra seg skytevåpenet.

18-åringen er innlagt på sykehus som følge av skuddskadene og var fredag ennå ikke avhørt. Politiet i Antwerpen sa derfor at det var for tidlig å konkludere med at drapene var rasistisk motivert.

Politiske ledere og belgiske medier var imidlertid ikke i tvil. Statsminister Guy Verhofstadt sa allerede torsdag at han var sjokkert over «disse rasistiske forbrytelsene».

Verhofstadt tok fredag initiativet til å framskynde arbeidet med et lovforslag om strengere regler for skytevåpen.

Ytre høyre

Den 18 år gamle gjerningsmannen blir knyttet til de høyreekstreme miljøene i Antwerpen og Flandern. Hans far har vært aktiv i det høyreekstreme partiet Vlaams Belang, som tidligere het Vlaams Blok, og hans tante er valgt inn for Vlaams Belang i Belgias føderale parlament.

Vlaams Belangs leder i Antwerpen, Filip Dewinter, har fordømt drapene på det sterkeste. Likevel rettes det fra mange hold kraftig kritikk mot Vlaams Belang.

– Ingen kan lenger lukke øynene for hva høyreekstremismen kan føre med seg, sier statsminister Verhofstadt.

Fredag marsjerte flere hundre mennesker gjennom Antwerpen i protest mot drapene. De hevdet også at lederne for de høyreekstreme partiene i Belgia har et moralsk ansvar for drapene ved at de bidrar til å banalisere rasismen.

Flere angrep

Drapene i Antwerpen følger i kjølvannet av flere rasistisk motiverte angrep i Belgia de siste ukene. For et par uker siden ble en 26 år gammel mann fra Kongo rundjult fordi han ikke kom seg raskt nok av gårde fra en bensinstasjon etter å ha fylt opp tanken på bilen.

2. mai ble det satt fyr på et hus der det bodde en marokkansk familie. Og sist helg gikk fem snauskaller til angrep på en franskmann av afrikansk opprinnelse i Brugge. Han ligger fortsatt i koma. (©NTB)