Det skriver den svenske avisen Expressen i dag. 35-åringen, som tirsdag kveld ble pågrepet og siktet for drapet på uten-riksminister Anna Lindh, blir overvåket døgnet rundt i Kronobergs-fengselet, og kan ikke engang dusje eller gå på toalettet uten at fengselsbetjentene ser på.

— Vi har vurdert mannen som innenfor høyeste sikkerhetsklasse, noe som betyr sekundovervåkning. Årsaken er selvmordsfaren. Utgangspunktet vårt er at vi heller gjør for mye enn for lite. Det har hittil aldri skjedd et selvmord når vi har hatt så intenst tilsyn av en person, sier fengselssjef Lars-Åke Petterson til Aftonbladet.

Spiste sine egne klær

35-åringen har overfor psykiatrisk sakkyndige tidligere gitt uttrykk for at frihetsberøvelse er det han frykter mest av alt, og at han vil ta sitt eget liv dersom han blir satt i fengsel. Mannen sitter derfor nå på en spesiell isoleringscelle, med madrass på gulvet og en dør av panserglass.

Det var gjennom denne døren at fengselsbetjentene i natt skal ha oppdaget at den drapssiktede mannen prøvde å ta sitt eget liv. Ifølge Expressen rev 35-åringen av seg klærne sine, og prøvde å spise dem for å kvele seg selv.

Fengselsbetjentene oppdaget forsøket etter få sekunder, og klarte å få avverget selvmordsforsøket.

— Han forsøkte også å skade seg på andre måter, forteller en politikilde til Expressen.

Nekter straffskyld

Sekundovervåkning er relativt sjeldent brukt i Kronobergs-fengselet. Kun 10-15 av de rundt 8000 fangene som årlig sitter fengslet der årlig, blir utsatt for så intens overvåkning.

I hele går ettermiddag satt 35-åringen i avhør med politiet. Ifølge hans forsvarer, advokat Gunnar Falk, er den drapssiktede innstilt på å samarbeide med politiet.

Mannen nekter for at han har noe med drapet å gjøre. Han har likevel ikke kunnet redegjøre for hva han gjorde eller hvor han var drapsdagen.

DNA-svar i dag

I dag forventer politiet å få klar en foreløpig DNA-profil av drapsmannen. Dersom den matcher med 35-åringens blod, vil det bli et avgjørende bevis for påtalemyndigheten.

Politiet har frist til i morgen klokken 12 med å fremstille 35-åringen for vare-tektsfengsling i Stockholms tingrett. Dersom det ikke skjer, må de løslate ham.