— Jeg er forundret over at terroristene klarte å komme seg inn i redaksjonslokalene. Redaktøren i Charlie Hebdo fortalte meg sist høst at de følte seg nokså trygge med politiets sikkerhetstiltak, men beredskapen har tydeligvis ikke vært god nok, sier Lars Vilks til BT.

Den svenske kunstneren og kunstkritikeren har selv levd med politibeskyttelse i lang tid. Blant Vilks mest kontroversielle tegninger, er en skisse han laget av profeten Muhammed utformet som en såkalt «rondellhund». I 2010 ble flere personer pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot Vilks.

Møtte redaktøren

— Dette angrepet berører meg personlig fordi jeg så sent som i høst overlevde Lars Vilks-komiteens pris for ytringsfrihet til redaktør Gérard Biard. Nå er redaktøren av Charlie Hebdo bokstavlig talt selv blitt et offer for angrep på ytringsfriheten, sier Vilks.

Kunstneren angrer ikke på sin karikaturtegning av Muhammed som en såkalt rondellhund. Muhammeds hode er på tegningen plassert på en hundekropp, noe som oppleves som svært blasfemisk av muslimer.

Da Vilks i høst overleverte prisen til Charlie Hegbdo-redaktør Gérard Biard, var det i form av rondellhund i gull.Vilks frykter at terrorangrepet vil føre til økt selvsensur blant mange journalister, redaktører og kunstnere.

Frykter selvsensur

— Vi opplever allerede mye selvsensur i dag, men jeg føler meg dessverre sikker på at vi kommer til å se mer av det etter denne terroren i Paris. En av årsakene er at redaktørene føler seg tvunget til mer selvsensur, er for å ivareta sikkerheten til sine ansatte, sier Vilks.

— Hvordan bør mediene reagere på dette angrepet?

— Det beste og mest effektive ville være om alle aviser og magasiner inngikk en avtale om å publisere karikatur-tegningene. Det vil gjøre det mye vanskeligere for terroristene å velge ut bestemte mål for sine angrep. En slik overenskomst mellom medier burde strengt tatt vært inngått for lengst, sier Vilks.

Han mener mange redaktører har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med karikaturstriden.

- Feige og politisk korrekte

— Vi har dessverre sett en kombinasjon av feighet og politisk korrekthet, sier Vilks.

— Hvordan opplever du sikkerheten rundt din egen person?

— Når man blir gjenstand for god politibeskyttelse, blir man automatisk et mindre attraktivt mål for terrorister, sier Vilks, som tidligere også har vært professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han ønsker ikke å si noe om terroren i Paris påvirker hans situasjon.