Berlin: Hvis alle stemmer som de har fått beskjed om, får tyskerne onsdag ny president ved navn Christian Wulff. Den smilende 51-årige statsminister i delstaten Niedersachsen har et solid borgerlig flertall bak seg i den 1244 mann store valgforsamlingen som skal kåre presidenten.

Men valgmatematikken går ikke opp. Avstemningen er hemmelig. Alt kan i prinsippet skje. Et flertall av tyskerne foretrekker Gauck. En rekke borgerlige valgmenn har allerede sagt at det gjør de også. Følger handling ord, kan Angela Merkels dager som kansler være talte.

En bølge gjennom landet

«Nå går det virkelig en bølge gjennom landet», skrev en av landets skarpeste penner, Henryk M. Broder, siste helg. Den bølgen Broder skriver om, kan komme den 70-årige teologen Joachim Gauck til gode. Gauck er partiløs. Den tidligere borgerrettsforkjemperen i DDR er stilt av Sosialdemokratene og De grønne.

De to partiene rår over 462 valgmenn. De borgerlige partiene har i alt 644. Så langt matematikken. Men i de to første av tre mulige valgrunder må Wulff ha absolutt flertall. Her oppstår problemet for de borgerlige.

Wulff må ha minst 623 stemmer for å bli valgt med en gang. Hvis 22 eller flere borgerlige ikke stemmer på ham i de to første rundene, velges den kommende presidenten i tredje runde med alminnelig flertall. Hvis Venstrepartiet og gruppen av Frie velgere stemmer for Gauck, blir han valgt.

Merkel tråkker på forkatningen

Der Spegel

Borgerlig opprør

Borgerlige toppolitikere gjør opprør mot partidisiplinen. De støttes av en fornem rekke av skrevne medier med den innflytelsesrike ukeavisen Der Spiegel i spissen. Spiegel har i tre av sine fire utgaver i juni kjørt kampanje for Gauck på førstesiden. Bladet har aldri før tatt så åpenlyst stilling.

«Joachim Gauck – Den bedre presidenten», het det første gang. På forsiden av neste nummer så man den tyske kansler Angela Merkel og hennes visekansler Guido Westerwelle fra FDP, begge med svarte renner under øynene, under tittelen: «Nå er det nok!».

Denne uken forteller bladet med millionopplag sine lesere at valget på president «ikke er noe valg». Forklaringen: Merkel tråkker på den tyske forfatningen, fordi hun ikke tillater CDU, CSU og FDPs valgmenn å følge sin samvittighet. Bladet oppfordrer direkte valgmennene til å trosse Merkel.

President-råd

Det samme gjør to tidligere tyske presidenter og en tidligere formann i Forbundsdagen, alle koryfeer i Merkels eget parti CDU. De oppfordrer valgmennene til å stemme etter sin samvittighet, ikke etter partiparolen.

Det dreier seg om Richard von Weizsäcker, kanskje den mest betydningsfulle president Forbundsrepublikken har hatt. Han støttes av etterfølgeren Roman Herzog. I tillegg kommer Rita Süssmuth, som har vært Forbundsdagens formann.

Bak disse toppolitikerne følger en rekke andre prominente politikere med tidligere CDU-generalsekretær Kurt Biedenkopf i spissen. I tillegg kommer mange av det liberale partiet FDPs medlemmer i delstatsparlamentene både i Øst— og Vest-Tyskland. De er likeglade med at Wulff er FDPs offisielle kandidat. Også CDU-delstatspolitikere gjør opprør mot partipisken. Gruppen av Frie velgere vil stort sett stemme på Gauck.

Forberedt på alt

Uroen når helt inn i regjeringen i Berlin, der man der forberedt på alt. Ursula von der Leyen, arbeidsminister og Merkels nærmeste fortrolige, advarer om å se på avstemningen som en tillitsavstemning for den borgerlige regjeringen.

Venstrepartiet har sin egen kandidat, den 74-årige tidligere TV-journalisten Lukrezia Jochimsen. Hun har ingen sjanser. Venstrepartiets ledelse sier at dets valgmenn under ingen omstendigheter vil stemme på Gauck, som i ti år ledet rettsoppgjøret mot DDRs politiske politi, Stasi. Men formannen for partiets gruppe i Forbundsdagen, Gregor Gysi, sier at hans parti må vurdere å stemme på Gauck i tredje runde.

Nynazistiske NPD, som sitter i landdagene i Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern, har innstilt den 45-årige folkesangeren Frank Rennicke. Rennicke har på sin vandelsattest en rekke dommer for hets mot minoriteter.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN