Trangen til å demonstrere blir nemlig ikke mindre av at USAs president George W. Bush er til stede i Göteborg. Dette får Europeisk Ungdom til å delta i markeringer mot USAs klimapolitikk.

Mønstrer 50 — EU-motstanderne har ikke monopol på å markere seg ved slike anledninger. Vi ønsker å framheve at EU står for en klimapolitikk som er et motstykke til USAs angrep på Kyotoavtalen, sier generalsekretær Sindre Beyer i Europeisk Ungdom til NTB.

Han regner med å mønstre et 50-talls norske meningsfeller, men blir tallmessig grundig slått av EU-motstanderne.

-Vi har hatt som mål å stille 1500 personer, men nå ser det ut til å bli i overkant av 1000, sier generalsekretær Hege Myklebust i Nei til EU.

Klassisk allianse Organisasjonen står sentralt i den norske Göteborgaksjonen, som rommer den klassiske alliansen i norsk EU-motstand: Den politiske venstresiden, radikale fagforeninger, landbruksorganisasjonene, målrørsla og deler av kvinne-, freds- og miljøbevegelsen.

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF er blant de politiske organisasjonene som deltar i aksjonen.

Myklebust sier at både svenske og norske EU-motstandere legger stor vekt på at helgens demonstrasjoner skal være fredelige og ikke-voldelige.

— Ved flere anledninger har brede demonstrasjoner ved internasjonale toppmøter blitt overskygget av små voldelige grupper, som opptrer på tvers av demonstrantenes interesser. I Praha i fjor høst var det samlet 13.000 demonstranter, mens rundt 300 bråkmakere fikk all oppmerksomheten. Vi jobber hardt for å unngå noe lignende i år, og har blant annet et nært samarbeid med politiet i Göteborg, sier hun.

Buksen av? Militante grupper varsler at de vil gjøre forsøk på å ta seg inn i møtelokalene for å avbryte toppmøtet, noe Nei til EU og tilsvar ende nordiske bevegelser tar klart avstand fra.

Göteborgaksjonen støtter heller planen til svenske Attac om å møte president Bush ved å rive av seg buksene og vende ham rumpen. Myklebust sier at medlemmer av Attac Blindern muligens vil ta del i en slik aksjon, som skal skje da Bush kommer til Sverige torsdag.

— Våre demonstrasjoner skal vise EU-lederne at det er stor folkelig motstand mot måten deres unionsprosjekt utvikler seg på. De undervurderer stadig denne motstanden, noe den irske folkeavstemningen mot Nice-traktaten er det siste av mange eksempler på, sier Myklebust.

Fra Oslo går minst 12 busser med demonstranter fredag morgen. Det blir også satt opp busser fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillehammer, Drammen og Tolga.NTB

SPESIELL VELKOMST: Göteborgaksjonen støtter planen til svenske Attac om å møte president Bush ved å rive av seg buksene og vende ham rumpen. Medlemmer av Attac Blindern vil muligens vil ta del i en slik aksjon, som skal skje når Bush kommer til Sverige torsdag. Arkivfoto: Scanpix