I advarselen får palestinerne beskjed om å komme seg ut av huset for å unngå å bli bombet.

– Dette er en del av våre verdier, sa utenriksminister Tzipi Livni onsdag.

Poenget er å svekke «terrororganisasjonen» Hamas og samtidig styrke de moderate kreftene på palestinsk side, sa den israelske utenriksministeren da hun møtte israelske og utenlandske medier i den israelske grensebyen Sderot ved Gaza onsdag ettermiddag.

Flyangrep

I det avstengte Gaza er 391 palestinere drept i de israelske bombeangrepene siden lørdag – 62 av dem kvinner og barn, meldte palestinske kilder i går.

Over 1700 mennesker skal være skadet og sprenger kapasiteten på sykehusene. De israelske angrepene fortsatte på årets siste dag, og israelske militære holder ennå den palestinske landstripen med oppimot 1,5 millioner mennesker forseglet for alt annet enn lastebiler med mat, medisiner og andre livsnødvendige varer.

Raketter

Andre veien kom også i går raketter, men færre enn i dagene før. Til gjengjeld landet de lengre inn i landet enn noen gang før, i Beersheba, 35 km fra Gaza. Rundt 60 raketter ble ifølge israelske myndigheter skutt ut i går. To personer ble lettere skadd av splinter fra to av dem. Fire personer i Israel er til nå drept av raketter fra Gaza siden lørdag.

Advarsler

Sderot er den israelske byen som er mest utsatt. Dit kom i går utenriksminister Tzipi Livni fra partiet Kadima for andre gang på kort tid. Overfor en mengde medier brukte hun innpå en time på å forsvare de israelske angrepene som en hel verden fordømmer.

— Vi jobber ut fra klare skiller mellom terrororganisasjonen Hamas og sivile palestinere. Uheldigvis blir det laget våpen i bygninger der sivile bor. Før vi startet operasjonen, og underveis i den, har vi derfor bedt folk om å komme seg vekk fra slike steder før et angrep. Blant annet har vi sluppet flygeblader fra lufta, sa Livni.

Strømstans

Ingen av palestinerne i Gaza som Aftenbladet prøvde å nå på telefon nyttårsaften, svarte. Bare en maskinstemme forkynte at «nummeret du ringer, kan ikke nås i øyeblikket». Det kan skyldes utladete mobiler; hele Gaza var onsdag uten strøm, ifølge Sky News.

Virkning

  • Dere vil styrke de moderate kreftene på palestinsk side. Hva slags virkning tror du den israelske bombingen av Gaza har på de politiske holdningene til befolkningen der? spurte Aftenbladet den israelske utenriksministeren.

— De vet hva Hamas er, og at Hamas representerer hat. De vet forskjellen på moderate og ekstremister. De vet at Iran er en trussel i regionen, også for dem. Det vi gjør nå, er til beste for alle som vil ha en tostats-løsning. Det er riktig nok ikke alltid er lett. Noen ganger kommer bilder ut fra Gaza som vekker vonde følelser og hat mot Israel. Men det fins tidspunkt da vi må arbeide for våre verdier, sa Livni til Aftenbladet – og fortsatte:

— Hvis Hamas får mer makt på Vestbredden, er det palestinske samfunnet fortapt. Også mens de verste terrorangrepene mot oss foregikk, var jeg tilhenger av å fortsette prosessen med de moderate. Det koster å stagnere og å stanse slike prosesser. Palestinerne må også forstå at det er en kostnad knyttet til å la være å bekjempe de ekstreme kreftene, sa Livni til Aftenbladet.

Våpenhvile

Både den israelske regjeringen og Hamas er under sterkt internasjonalt press om å innføre en ny våpenhvile. Den israelske regjeringen avviste i går et internasjonalt krav om 48 timers «humanitær våpenhvile». Tzipi Livni avviste å svare på spørsmål både om en slik våpenhvile og om en mulig bakkeinvasjon under pressemøtet, og ville heller ikke inn på hvor lenge angrepene skal vare. – Vi har endret endel realiteter. Men vi må tenke også på lengre sikt, sa hun.

Vise muskler

Israels mål er ifølge utenriksministeren ikke å styrte regimet på Gaza-stripen.

Det de imidlertid vil oppnå, sa hun, er å knuse en forestilling i regionen om at Israel er blitt svak.

— Og dette har vi alt greid. Vi har demonstrert at dette ikke er et sted der man kan gjøre akkurat det man vil. Fortsatte rakettangrep fra Gaza avhenger av deres evne og vilje. Jeg vet vi har gjort noe med evnen. Viljen deres må vi teste, sa Livni.

Moderate

Tzipi Livni vil ha en tostats-løsning. Det skal oppnås ved å svekke Hamas og samtidig styrke «de legitime palestinske myndighetene» til president Mahmoud Abbas fra Yasser Arafats Fatah-bevegelse. I dag kontrollerer den bare Vestbredden, halvparten av de palestinske områdene. I Gaza har islamistiske Hamas hatt kontroll siden 2007. Hamas vant det første palestinske valget i 2006, men resultatet ble ikke anerkjent, verken av Israel eller vestlige land som hadde forlangt demokratiske valg. Blodige palestinske konflikter etterpå har ført til at Hamas og Fatah nå kontrollerer hver sin del.

– Hamas må forstå at det bare er én måte å få legitimitet på: Å akseptere Israels rett til å eksistere, og å innse at terror ikke virker. Samtidig vil vi jobbe med moderate palestinere for å få i stand en tostats-løsning, i tråd med Annapolis-avtalen. Men ingen kan godta en terrorstat. Så lenge Gaza er kontrollert av Hamas, er det vanskelig å få gjennomført avtalen, sa Tzipi Livni, Israels utenriksminister.

Jon Ingemundsen