BT skrev i forrige uke om at USA i det skjulte har overvåket tusenvis av internasjonale pengeoverføringer siden 2001. Banksjef Finn Otto Hansen (58) i Bergen er en av svært få som har kjent til — og godkjent - CIA-operasjonen. Hansen lever vanligvis et temmelig anonymt liv som banksjef i DnB NOR, der han leder avdelingen for «Strategier for avregning, oppgjør og SWIFT».

Nå står 58-åringen fra Eidsvåg midt oppe i en sak som fører til at den amerikanske høyresiden roper på blod.

For i tillegg til banksjef-jobben i Norge, har Hansen et viktig og tungt internasjonalt verv. Han er styremedlem i SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Med hovedkvarter i Brussel er SWIFT selve nervesenteret for den globale bankindustrien.

Praktisk talt alle internasjonale pengeoverføringer går gjennom SWIFT; hver eneste dag sluses anslagsvis 39 billioner norske kroner via deres systemer - tilsvarende 27 norske oljefond.

Ett av amerikanernes hovedmål i jakten på terrorister etter 11. september 2001 har vært å spore opp pengekildene. Forrige uke kunne The New York Times avsløre at etterretningsorganisasjonen CIA i en topphemmelig operasjon har hatt bred tilgang til data fra SWIFTs enorme database.

Hensikten har vært å nøste opp i pengeoverføringer fra terrormistenkte personer eller organisasjoner. Titusenvis av transaksjoner er blitt gransket, ifølge USAs finansdepartement - både mellom enkeltpersoner, selskaper, stiftelser og organisasjoner.

- Skammelig Kongressrepresentanten Peter King, som er formann i Homeland Security-komiteen i Representantenes hus, kaller avisens avsløring «skammelig».

– The New York Times setter sin egen arrogante, elitistiske, venstreorienterte dagsorden foran det amerikanske folks interesser, tordnet King i et intervju med Fox News søndag.

– Jeg ber derfor riksadvokaten om å innlede etterforskning og reise tiltale mot The New York Times, avisens journalister, redaktørene som arbeidet med dette og avisens utgiver, sa Peter King.

– Hjelper terroristene Flere av president George W. Bushs nære medarbeidere, blant dem visepresident Dick Cheney, har sluttet seg til kritikken mot The New York Times, men har ikke tatt til orde for å straffeforfølge storavisen.

– Disse avsløringene handler om kildene og metodene som brukes. Det kan bare hjelpe terroristene, og det kan bare gjøre vår jobb vanskeligere. Det er en stor skuffelse, og det er beklagelig. Vi forsøkte å fraråde folk å trykke denne historien, sa handelsminister John Snow før helgen.

– Vi er i krig Det hvite hus ønsket søndag ikke å kommentere utspillet fra Peter King, som mener at The New York Times trolig har brutt sikkerhetsloven som ble vedtatt etter terrorangrepene 11. september 2001.

At avisen i desember avslørte hvordan Bush-administrasjonen i all hemmelighet hadde drevet omfattende telefonavlytting av amerikanske statsborgere, gjør ikke King mindre rasende.

– Det er på høy tid at både det amerikanske folk og The New York Times innser at vi er i krig, og at det ikke er opp til dem selv å avgjøre hva som skal offentliggjøres, sier King.

Sterkt press The New York Times bekrefter å ha opplevd sterkt press fra Det hvite hus, men forsvarer sin beslutning om å avsløre både telefonavlyttingen og den hemmelige overvåkingen av pengeoverføringer verden over.

– Vi tror at det har vært i offentlighetens interesse at The Times og andre i pressen har rapportert sannferdig om disse programmene slik at offentligheten kan gjøre seg opp en mening om dem, sier redaktør Bill Keller.

Ifølge The New York Times er det etterretningsorganisasjonen CIA og tjenestemenn i det amerikanske finansdepartementet som har stått for overvåkingen av pengeoverføringer.