Dette er Bush-administrasjonens straff for at Tyskland har ledet an i den internasjonale opposisjonen mot en krig mot Irak.

Straffetiltakene ble diskutert under et møte i Pentagon i uken som gikk, på ordre fra forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Målet er å «skade» tysk økonomi for det haukene i Bush-administrasjonen ser på som forbundskansler Gerhard Schröders «forræderi», for å statuere et eksempel overfor andre land som måtte ha planer om å trosse USAs vilje i fremtida, skriver The Observer.

— Vil skade

— Vi gjør dette utelukkende av en grunn; å skade tysk økonomi, sier en Pentagon-kilde til avisen.

— Våre styrker bidrar med mange millioner dollar. Hvorfor skal vi fortsette med å støtte et land som har behandlet NATO og den beskyttelsen vi har gitt dem i flere tiår med slik utrolig forakt, sier kilden.

— Målet er å ramme Tysklands handel og forretningsvirksomhet. Dette dreier seg ikke bare om å trekke ut styrker og utstyr, det dreier se også om å annullere kommersielle kontrakter og forsvarsrelaterte avtaler, sier en annen kilde i den amerikanske forsvarsledelsen.

UD-motstand

Pentagons plan, og de krasse utfallene mot Tyskland som er kommet fra kretsen rundt Rumsfeld den siste tiden, skal ha skremt det amerikanske utenriksdepartementet.

Der er man sterkt motstandere av å bruke denne typen press for å tvinge land til å støtte opp om amerikansk politikk, og frykter at det bare vil bidra til å øke den fra før sterkt økende antiamerikanismen i Europa.

Rumsfeld har imidlertid ikke latt seg stanse, og har innledet forberedelse til sin hevnplan uten å lytte til protestene.

Flytter østover

USA har i dag 42.000 soldater og 785 stridsvogner stasjonert i Tyskland, og det amerikanske flyvåpenet har også flere store baser der 15.000 arbeider som servicepersonell for nærmere 60 F-16 jagerfly og en skvadron av A-10 fly.

Rumsfeld ønsker å flytte de amerikanske styrkene østover til land som Polen, Tsjekkia og de baltiske republikkene, som alle har støttet lojalt opp om Bush-administrasjonens linje overfor Irak.

Tysk industri, som i dag tjener milliarder av kroner på å forsyne de amerikanske styrkene i Europa, kan se langt etter fremtidige kontrakter dersom Rumsfeld får det som han vil.

(NTB)