Det kom frem da FNs sikkerhetsråd i dag drøftet nok en resolusjonstekst i et forsøk på å få de israelske styrkene ut av palestinske byer på Vestbredden, melder NTB-Reuters.

Resolusjonsforslaget, som er lagt fram av de arabiske land, tar til orde for «nærvær av en tredje part» i selvstyreområdene på Vestbredden og i Gaza. Israelerne blir bedt om straks å trekke sine styrker ut av de palestinske byene.

Dessuten blir det krevd at Israel øyeblikkelig må oppheve beleiringen av palestinernes president Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah og av Fødselskirken i Betlehem. Araberlandene vil også at FN skal etterforske påstandene om en massakre i flyktningleiren Jenin.

Generalsekretær Kofi Annan ber Sikkerhetsrådet godkjenne det han kaller en robust fredsstyrke, som kan få slutt på blodbadet i Midtøsten. Han sier rådet bør lytte til palestinernes bønn, og ikke vente på en eventuell invitasjon fra Israel. Israel og USA har tidligere sagt blankt nei til alle forslag om en slik styrke.

Krever Jenin-gransking

Danmark vil ta opp kravet om en FN-gransking av hva som skjedde under kampene i flyktningleiren Jenin med EU. Det er Terje Rød-Larsens beskrivelser fra leiren, som gjør at danskene vil ha gransking.

— FNs spesialutsending, Terje Rød-Larsen, fortalte om grufulle forhold i Jenin-leiren. For å rydde enhver tvil unna, må vi ha en gransking i FN-regi, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Petersen tviler

Leder i utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland (Ap) støtter forslaget om å sende en internasjonal fredsstyrke til de okkuperte palestinske områdene. Utenriksminister Jan Petersen (H) nøler.

Petersen sier til NRK at en rekke forhold må avklares før Norge kan ta stilling til ideen. Blant annet gjelder dette partenes holdning til en slik styrke.

UENIGE: Kofi Annan vil sende en internasjonal styrke til Midtøsten. Det vil ikke Jan Petersen (t.h.).
FOTO: SCANPIX