I et leserinnlegg i den spanske storavisen El Pais i anledning fireårsdagen for invasjonen i Irak, skriver dommer Baltasar Garzon at «denne krigen er en av mest skitne og urettferdige episoder i menneskehetens nyere historie».

– De som stilte seg bak USAs president i krigen mot Irak, bærer minst like stort ansvar som ham, fordi de støttet angriperen i å spre død og ødeleggelse. Det har fortsatt helt fram til i dag, skriver Garzon.

Verdenskjent – Derfor bør vi gå grundig til verks og undersøke om det er grunnlag for å stille de ansvarlige for denne krigen til veggs, mener Garzon. Han peker på at det ikke er noen grunn til å vente, 650.000 døde taler for seg.

Garzon ble internasjonalt kjent da han i 1999 arbeidet iherdig for å få Pinochet utlevert fra Storbritannia for å stille ham til ansvar for forbrytelser mot menneskeheten. Garzon har vært kjent som en hard motstander av Spanias tidligere konservative regjering, som støttet invasjonen i Irak.

Daværende statsminister Jose Maria Aznar sa i februar i år at han visste at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Men problemet var at ingen ble klar over dette på et tidligere tidspunkt, mener Aznar.

Underordnet seg USA – Spørsmålet blir hvorfor ikke Aznar opptrådte klokere og stilte seg positiv til å la FNs våpeninspektører få mer tid i Irak. I stedet gjorde han det motsatte og underordnet seg helt og holdent USA og president Bush, skriver Garzon.

Den spanske dommeren tok et friår i fjor for å studere internasjonal terrorisme. Han mener Irak-krigen har gitt grobunn for mer hat og ført til et mer positivt syn på terroristenes treningsleirer.

– Når man bryter folkeretten under påskudd av å bekjempe terrorisme, blir det et ødeleggende angrep mot selve rettssamfunnet og det internasjonale samfunn, skriver Garzon. (©NTB)