Frykten for nye terrorangrep er bakgrunnen for at amerikanske myndigheter vurderer det omstridte systemet for ansiktsgjenkjenning, skriver Washington Post mandag.

I bruk om noen uker?

Selskapet som oppfant utstyret, Visionics Corp., har allerede vært i kontakt med en offentlig komité som arbeider med å forbedre sikkerheten på flyplasser.

— Vi ble imponert over hvordan utstyret fungerer, sier en representant for komitéen til Washington Post.

Utstyret kan være ferdig installert og klart for bruk i løpet av få uker.

"FaceIt", som systemet heter, kan knyttes til overvåkningskameraer på flyplasser og sende informasjon til myndighetene via internett hver gang data-øynene ser en etterlyst person.

Lager kart av ansikter

Systemet fungerer ved at det lages et digitalt kart av ansiktet til en person.

Konturene "oversettes" til matematiske formler som skal være like unike som fingeravtrykk. Denne informasjonen sammenliknes så automatisk med en database av ansiktene til etterlyste personer.

Ansiktsgjenkjenning er allerede tatt i bruk av politiet i en av gatene i byen Tampa i Florida, samt i den interne sikkerhetskontrollen til en rekke selskaper og militære avdelinger.

Villig til å ofre personvern?

Systemet er svært kontroversielt blant amerikanerne. Mange er bekymret for "Storebror ser deg"-tilstander, en total undergraving av personvernet.

Etter terrorangrepene 11. september, er det likevel mye som tyder på at amerikanerne vil akseptere flere slike inngrep for å beskytte borgernes sikkerhet, skriver Washington Post.