Bush vil til uken kunngjøre at USA sender flere soldater til det krigsherjede landet for å bedre sikkerheten. Men soldatenes nøyaktige oppgaver skal ikke være avgjort, ifølge den britiske rikskringkastingen BBC.

Amerikanske medier har i flere lekkasjer hevdet at Bush planlegger å øke antall soldater med mellom 20.000 og 30.000. Økningen omtales som et kortvarig tiltak for å stabilisere situasjonen i Bagdad og de nærmeste provinsene rundt hovedstaden.

Motstand

Men motstanden mot å øke antall soldater er stor og økende, ikke minst innenfor presidentens eget parti.

De siste dagene har fremtredende republikanske senatorer som Richard Lugar og Arlen Specter høynet røsten og uttrykt sterk skepsis mot å øke antall soldater. Lugar er avtroppende formann i Senatets utenrikskomité, mens Specter går av som formann for Senatets justiskomité.

Selv om Bush kan vente støtte fra senator John McCain, mulig republikansk presidentkandidat i 2008, og Lindsey Graham, en annen republikansk senator, ser tendensen ut til å være større og større motstand. Flere republikanere peker på at Iraks statsminister Nuri al-Maliki også er imot flere amerikanske soldater.

Sier nei

Demokratene, som nå vil kontrollere Kongressen, har lovet absolutt motstand mot planer om å øke antall soldater. Demokratiske ledere har også antydet at de vil legge vansker i veien gjennom budsjettarbeidet. Flere soldater vil kreve mer penger enn de 110 milliarder dollar som er bevilget i budsjettåret som utløper i april.

Dessuten kan Bush vente seg en rekke skarpe spørsmål i de høringsrundene Senatets nye utenriksleder, demokraten Joseph Biden, planlegger fra neste uke.

Ingen omlegging

Det er for tiden rundt 140.000 amerikanske soldater i Irak. I tillegg er det en reservestyrke i beredskap i Kuwait, klar til rask utrykning. USAs nye forsvarsminister sa i forrige uke at 3.300 soldater skulle sendes til Kuwait i januar.

Den såkalte Baker-kommisjonen anbefalte før jul en kraftig omlegging av USAs politikk, men ingen økning av antall soldater. I stedet anbefalte den en intens diplomatisk satsing.

Ifølge BBCs kilde vil Bush kunngjøre sin nye Irak-strategi i midten av neste uke.

Den første amerikanske soldat til å bli drept i Irak i år, ble drept mandag, 1. nyttårsdag. Han ble drept da patruljen hans ble rammet av en bombe som var plassert i veikanten, opplyste amerikanske militære kilder tirsdag. Tre soldater ble såret i hendelsen sør for Bagdad.

110 amerikanske soldater mistet livet i Irak i desember 2006.

MAX MORSE