I åpningen av talen minnet Obama om at det bare er ett år siden han ble innsatt som president, på et tidspunkt da USA var hardt rammet av finanskrisen og en alvorlig økonomisk nedgangsperiode.

— Ett år senere er stormen over. Men ødeleggelsene er her fortsatt, sa presidenten foran en samlet kongress i Washington onsdag kveld lokal tid.

I løpet av talen la han fram en rekke tiltak for å skape nye arbeidsplasser.

Småbedrifter

30 milliarder dollar som opprinnelig ble brukt til å hjelpe kriserammede finansselskaper, og som nå er tilbakebetalt til staten, bør brukes til å hjelpe småbedrifter, sa Obama. Han vil dessuten videreføre skattekutt for middelklassen som opprinnelig ble innført av forgjengeren George W. Bush.

Selskaper som bidrar til at amerikanske arbeidsplasser forsvinner til utlandet, skal derimot miste sine skattereduksjoner.

Videre hevdet den amerikanske presidenten at USA er på god vei til å skape 1,5 millioner nye jobber i 2010, takket være krisetiltakene for økonomien.

Finansregler

Obama lovet å sørge for effektiv regulering av finansnæringen, og i talen truet han med å legge ned veto mot ny finanslovgivning hvis ikke Kongressen gjør en god nok jobb.

I tillegg ba han Kongressen begrense pengeoverføringer fra lobbyister til politiske kandidater. Bakgrunnen for dette forslaget er høyesteretts beslutning i forrige uke om å fjerne begrensningene på valgkampbidrag fra private selskaper og fagforeninger.

— Jeg synes ikke amerikanske valg bør finansieres av USAs mektigste særinteresser, eller enda verre, av utenlandske aktører, sa Obama i talen.

Helsereformen

Obama tok også til orde for at åpne homofile bør få tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret.

Videre oppfordret han Senatet om å få fortgang i arbeidet med ny lovgiving for å redusere utslipp av klimagasser.

Han lovet også at han ikke vil gi opp forsøket på å få forslaget til helsereform endelig vedtatt. I talen oppfordret han medlemmene av Kongressen om ikke å svikte amerikanere som mister helseforsikringene sine eller av andre grunner ikke får behandlingen de trenger.

Presidenten berørte også sikkerhetspolitiske spørsmål i talen. Han sa at Afghanistan står foran en vanskelig tid, men at han fortsatt er sikker på suksess i det krigsherjede landet.

Hva synes du om talen og tiltakene? Si din mening!