Arafat fortalte under samtalen at han disponerer to leiligheter, og har tilgang til mat og vann.

-Han sa det var en oppmuntring for ham at jeg ringte, sier Bondevik, som tok initiativet til samtalen.

Mobiltelefon

Den palestinske presidenten har tilgang til mobiltelefon, og tok kontakt med Bondevik få minutter etter at han hadde fått signaler sent onsdag ettermiddag om at den norske statsministeren ønsket en samtale.

Kort tid etter hadde Bondevik også en telefonsamtale med Jordans kong Abdullah.

-Også kong Abdullah la stor vekt på at Norge må bidra til å presse fram et sterkere USA-engasjement. Jeg bekreftet at vi vil fortsette å gjøre det, både via politiske og diplomatiske kanaler, sa Bondevik til pressefolk onsdag kveld..

Bondevik sier seg også fornøyd med meldingene om et mulig strategiskifte i Washington, som kan åpne for politiske samtaler før en våpenhvile er på plass.

Under samtalen med Arafat og Abdullah var opplysningene ikke kjent om at USA kan være i ferd med å skifte strategi i sin Midtøsten-politikk.

-Et amerikansk strategiskifte vil være gledelig og veldig positivt, sier Bondevik.

Opplysningene onsdag kveld gikk ut på at president George W. Bush kan være villig til å diskutere politiske sider av en fredsavtale før en våpenhvile er trådt i kraft. Hittil har amerikanerne krevd at krigshandlingene og volden må opphøre før politiske forhandlinger innledes.

Personlig hilsen

Bondevik hadde også avtale om en telefonsamtale med Israels statsminister Ariel Sharon onsdag ettermiddag. Denne samtalen utsettes til torsdag, bekreftet Sharon i en personlig hilsen til Bondevik onsdag kveld.

Under samtalen med Abdullah ga den jordanske kongen uttrykk for ønske om et sterkere samarbeid med Norge, på bakgrunn av Norges engasjement i Midtøsten.

-Abdullah karakteriserte situasjonen som vanskelig, og fortalte at han er under press fra andre land og opinionen i eget land om å agere eller aksjonere mot Israel. Men samtidig gjorde han det klart at Jordan ønsker å opprettholde forbindelsen med Israel, sier Bondevik.

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde var onsdag kveld også i telefonkontakt med Ola Skuterud, som leder arbeidet til Det internasjonale forbundet av Røde Kors i de palestinske områdene. Skuterud bekreftet at den humanitære situasjon er svært vanskelig i krigsområdene. (NTB)

KURSENDRING: Bondevik vil presse USA til å ta større ansvar for situasjonen.