Nyheter om Talibans herjinger, selvmordsangrep og bortføringer har skremt de aller fleste turister vekk fra Afghanistan. Kun de modigste tør å besøke de fantastiske arkeologiske skattene som en gang i tiden lokket reisende til Bamiyan-provinsen, en relativt fredelig plett i det ellers så krigsherjede landet.

Bamiyan har spektakulære naturområder, som nylig ble Afghanistans første nasjonalpark, og en anselig samling av verdenshistoriens kulturskatter. Deriblant restene av 2.000 år gamle buddha-statuer, som Taliban sprengte i luften i 2001.

– Bamiyan er et veldig berømt sted, sier Najbullah Ahrai, leder for informasjon og kultur i provinsen. Han og flere med ham håper turisme kan bli veien ut av den bunnløse fattigdommen.

Økoturisme

Men etter tiår med krig er det smått med bekvemmeligheter tilbake. Provinsen har kun to fungerende hoteller, hvorav det ene drives av en japansk journalist som kom til Afghanistan på 1990-tallet.

– Vi har unike historiske severdigheter som kan trekke mange turister til Bamiyan. Men vi sliter med service og informasjon, medgir Amir Foladi, som leder Bamiyans program for økoturisme.

Noe av det første han vil gjøre, er å legge asfalt på hovedveien mellom Bamiyan og Kabul, slik at det kan bli lettere å komme fram. I dag tar det ni timer å forsere den 20 mil lange humpende grusveien. På og langs veien må det også ryddes enda flere landminer.

Sponsor

Ildsjelen Foladi har imidlertid klart å få en sponsor med på laget. New Zealand har bevilget 7,7 millioner kroner til Foladis økoturismeprosjekt, og pengene skal blant annet brukes til å bygge små pensjonater, lære opp ansatte, opprette en fungerende turistguide og lage brosjyrer.

Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner forsøker også å hjelpe lokalbefolkningen med å bygge opp turismen. Det er først og fremst folk fra Kabuls middelklasse som Foladi og hans medarbeidere vil ha på besøk. Håpet er å kunne lokke dem fra de støvete, overbefolkede gatene i hovedstaden til den friske luften i Bamiyan.

– Når veien er ferdig asfaltert, kommer det sikkert masse afghanere hit på ferie. Det holder for Bamiyan inntil sikkerhetssituasjonen bedrer seg, sier Foladi.

– Ikke for alle

Men noen utenlandske turister er allerede å finne i Afghanistan. Og de liker det de ser.

– Jeg har alltid vært interessert i å dra til steder som er litt annerledes, forteller Toby Waterson. Den britiske læreren kom til landet for å besøke en venn som jobber i Kabul for FN. Han endte med en rundreise i det relativt trygge Nord-Afghanistan. Samtidig medgir han at å feriere på kanten av en krigssone ikke er for hvermannsen.

– Man er dum hvis man reiser hit uten å kjenne noen, advarer han.

OMAR SOBHANI
OMAR SOBHANI