Valgkommisjonens leder Mazair Panakhov opplyste torsdag at 92 prosent av velgerne hadde stemt ja til de foreslåtte endringene da stemmene fra over halvparten av valglokalene var talt opp.

Den eksisterende grunnloven setter en grense på to valgperioder à fem år for hvor lenge en president kan sitte. Denne begrensningen er nå opphevet.

President Ilham Alijev ble gjenvalgt til sin andre periode i fjor. I 2013 kan Ilham Alijev på nytt stille som kandidat.

Styrt siden 2003

President Ilham Alijev (47) har styrt landet siden 2003. Faren Hejdar Alijev var den ubestridte leder i Aserbajdsjan, først 30 år innenfor Sovjetunionen, deretter i ti år da landet var en uavhengig oljestat.

Ilham Alijev ble gjenvalgt med 89 prosent av stemmene i presidentvalget for seks måneder siden, og de fleste ventet at han ville få solid flertall i folkeavstemningen.

Landet har hatt stor økonomisk fremgang de siste tiåret, særlig på grunn av høye olje og gasspriser.

– Jeg stemte slik at Ilham Alijev kan fortsette å være vår president. For han har gitt oss stabilitet, sa Khatima Jabrailova, 72 år gammel pensjonist, etter å ha avlagt stemme i et av valglokalene i Baku onsdag.

– Jeg får pensjonen min og han har gjort byen vakker, tilføyde hun.

Noen av velgerne har imidlertid stemt nei.

– Jeg stemte imot. Det er ingen grunn til å endre grunnloven, sa den 21 år gamle studenten Vugar Sjabalov.

– I en tid da verdensøkonomien er i krise, burde vi ikke bruke penger på denne folkeavstemningen.

Boikott

Opposisjonsgrupper ønsket at folkeavstemningen skulle boikottes og anklager Vesten for ikke å være altfor interessert i bruddene på menneskerettighetene i landet.

Grunnen er ifølge opposisjonen Aserbajdsjans betydelige oljeleveranser til Vesten og EUs interesse av å bli mindre avhengig av russisk olje og gass.

Men Alijevs grep om makten skyldes ifølge opposisjonen mer det begrensede demokratiet i landet og persondyrkelsen av Alijev og hans far. Bilder av de to henger over alt i hele landet.

Myndighetene sier de arbeider for og respekterer internasjonale standarder for demokrati, men tilføyer at landet må beskyttes mot krefter som vil så ustabilitet.

Grunnlovsendringer

I tillegg til å åpne for at presidenten kan gjenvelges så lenge han er i live, stemte velgerne over 28 andre endringer av grunnloven, blant dem noen som opposisjonen sier svekker pressefriheten i landet.

Andre endringer åpner for at nasjonalforsamlingens og presidentens mandat kan forlenges i tilfelle det pågår militære operasjoner og er erklært krig.

Kritikerne sier forslaget er meget upresist og peker på at konflikten med Armenia om enklaven Nagorno-Karabakh ikke er avsluttet med noen fredsavtale, og at mindre sammenstøt fortsatt finner sted.

STEMTE JA: Aserbajdsjans president Ilham Alijev fotografert mens han avgir stemme i folkeavstemningen i landet onsdag.
David Mdzinarishvili