Forskere ved Det australske universitetet i Sydney meldte tirsdag om et gjennombrudd i arbeidet med å klone den tasmanske tigeren, et nå utdødd hundelignende rov-pungdyr som tidligere levde på den australske øya Tasmania.

— Vi er kommet lenger enn noen andre som har forsøkt lignende ting med utdødd DNA, sier Mike Archer, direktør ved museet.

Metoden forskerne bruker går ut på å hente intakt DNA fra eksemplarer av den tasmanske tigeren, som museet har liggende på sprit. Deretter skal gener gjenskapes og plasseres i en vertscelle fra den tasmanske pungdjevelen, et nålevende pungdyr som er i slekt med det utdødde dyret.

Teknikken kan minne om den som ble brukt i Steven Spielberg-filmen "Jurassic Park", der dinosaurer ble klonet fram ved hjelp av DNA fra dinosaurblod funnet i fossile mygg.

Forskerne klarte i mai i år å reprodusere noen av tiger-genene. Den første tasmanske tigeren vil kunne se dagens lys tidligst om ti år.

— Vi ønsker å bringe dyret tilbake til naturen, og til det trenger vi en levedyktig, reproduserbar stamme, sier Archer.

Den tasmanske tigeren ble skutt, forgiftet og gasset i hjel på 1800-tallet av bønder som anklaget den for å drepe sau. Det siste kjente eksemplaret forsvant i 1936. (NTB)