Med godt humør, friske bemerkninger og en fryktingytende forhand har Sania Mirza spilt seg frem til å bli en av verdens beste tennisspillere. Så populær er hun at inderne har begynt å interessere seg for annet enn cricket, og det sier ikke så lite.

Konservative muslimske grupper i India er imidlertid så misfornøyde med tennisidolets påkledning på tennisbanen at de har utstedt et religiøst dekret, fatwa, som krever at Sania Mirza ikke spiller i ermeløse topper og korte skjørt.

— Hun vil uten tvil føre unge kvinner ut i fordervelsen, og det må forhindres, sier Haseeb-ul-hasan Siddiqul, som er ledende prest i den muslimske bevegelsen Sunni Ulema i Hyderabad, der Sania Mirza kommer fra.

Saken har vakt stor oppsikt i India og denne uken truet en annen radikal muslimsk gruppe med at de ville hindre at tennisstjernen kom på banen til en international turnering i Kolkata. Resultatet var at Sania Mirza ble omgitt av strenge sikkerhetstiltak. Blant annet hadde hun bevæpnede vakter rundt seg 24 timer i døgnet.

Men de 160 millioner muslimene i India er imidlertid ikke enige om hvordande skal forholde seg til henne og hennes bruk av tekstiler. I delstaten Chhatisgarh i det sentrale India har muslimske religiøse ledere besluttet at Sania Mirza skal være en rollemodel for andre unge. Det medfører at spilleren skal ha sitt eget kapittel i de undervisningsbøkene som benyttes i statens 285 religiøse skoler.

— Hun representerer landet og gjør India stolt gjennom sitt ekstraordinære talent. Sania er den perfekte rollemodellen for den nye generasjonen av muslimer, konstaterer skolerådet i Chhatisgarh.

Tennisstjernen selv har valgt å forholde seg taus til debatten. Men under Wimbledon-turneringen bar hun en t-skjorte med teksten «veloppdragne kvinner skaper sjelden historie».

Sania Mirza bryr seg ikke om å bli spurt om religion, men hun gitt uttrykk for at hun er overbevist muslim og ber fem ganger om dagen.

I løpet av ett år har 18-åringen spilt seg opp fra nr 326 til nr. 34 på verdensrankingen. Suksessen har sikret henne innbringende sponsorkontrakter, og hun er en av de mest omtalte sportsstjernene i India.

REUTERS