Washington: Pentagon forsøker å kjøpe opp hele førsteopplaget av en ny memoarbok, skrevet av en tidligere offiser i USAs militære etterretningstjeneste.

Den amerikanske forsvarsledelsen mener Anthony A. Shaffer avslører etterretningshemmeligheter i boken «Operation Dark Heart» og vil derfor kjøpe opp hele førsteopplaget på 10.000 bøker, skriver The New York Times.

Shaffer arbeidet tidligere for USAs militære etterretningstjeneste (DIA) og har også en fortid som oberstløytnant i hæren.

Oppdrag i Afghanistan

I 2003 var han på oppdrag i Afghanistan, der han benyttet falsk identitet for å samle inn opplysninger for amerikansk etterretning.

Blant hemmelighetene han anklages for å avsløre i boken, er navn på etterretningspersonell han har arbeidet sammen med og detaljer om hemmelige operasjoner.

Ingen innvendinger

Pentagon fikk gjennomgå manuskriptet alt i januar og hadde da ingen innvendinger mot boken.

Det hadde derimot amerikansk etterretning da de fikk boken til gjennomsyn i juli. Over 200 passasjer med hemmeligstemplet innhold ble identifisert.

— Det er grunn til å tro at publisering av boken vil forårsake alvorlig skade på den nasjonale sikkerheten, konkluderte DIA-sjef Ronald L. Burgess.

Innvendingene kom imidlertid for sent og en rekke kopier av den 300 sider lange boken var da alt sendt ut til anmeldere.

Flere kopier fant også veien ut til kunder, som kunne kjøpe boken i nettbutikker i forrige uke.

Pentagon vurderer nå å gå til det høyst uvanlige skritt å kjøpe opp hele førsteopplaget på 10.000 bøker, noe som ifølge etterretningskilder og forleggere aldri tidligere skal ha skjedd i USA.