Søndag kunne københavnerne puste lettet ut etter at en varslet demonstrasjon natten før på Nørrebro ble effektivt stanset av politiet.

Men aktivistene har ingen planer om å gi opp kampen.

– Den er så vidt begynt. Vi planlegger nye aksjoner de neste dagene. Dessuten vil det nok komme flere spontane aksjoner, sier talsmann for Ungdomshuset Espen Olsen til NTB.

– Først når vi får et nytt Ungdomshus, blir det en løsning på situasjonen, fastslår han.

Etter det NTB erfarer, vil en taktikk være å okkupere en rekke nye hus. Mange frykter at dette blir startskuddet på en ny okkupasjonsbevegelse, lik BZ-bevegelsen på 1980-tallet. En rekke voldelige opptøyer oppsto i kjølvannet av bevegelsen.

Over 600 arresterte

I alt er 643 personer arrestert etter urolighetene, som startet etter at det omstridte Ungdomshuset i Jagtvej på Nørrebro ble ryddet av politiet torsdag morgen. Tallet er rekordhøyt.

– Så mange anholdelser har vi ikke hatt før på så kort tid, sier visepolitikommissær i København Nils Erik Hansen til NTB.

I alt er 140 utlendinger pågrepet, 20 av dem nordmenn, opplyser han. Også 25 tyskere og 20 svensker er blant de arresterte, mens enkelte kommer helt fra USA.

Det er foreløpig uklart om nordmennene er sendt hjem.

– Vi vil sende utlendingene ut av landet så raskt som mulig. De som har fått alvorlige siktelser mot seg, må trolig møte for retten i hjemlandet, sier Hansen.

De som er blitt tatt for mindre alvorlige forhold, reiser hjem med en bot på rundt 1.000 kroner i hånda.

Blant de arresterte er også medlemmer av Ungdomshusets rettsgruppe, som skulle hindre uromakere i å lage bråk, og frivillige førstehjelpere. Politiet innrømmer også til Politiken.dk at de har gjennomført husransakelser uten rettslig tillatelse.

– Politiet har arrestert folk i øst og vest. De store antallet anholdelser er et forsøk på å legitimere den gigantiske politioperasjonen, mener Espen Olsen.

Drevet som kveg

Etter to dager med voldsomme sammenstøt, bilbranner og tåregass stålsatte København seg for mer bråk lørdag kveld. Ved 22-tiden samlet et par hundre demonstranter og et større presseoppbud seg utenfor Café Castro på Nørrebrogade, noen hundre meter vest for Ungdomshuset.

Men politiet var beredt.

– Vi har forsøkt å ta initiativet i dag, sa politiinspektør Per Larsen til TV 2 News.

Etter 40 minutter og en brannbombe fikk politiet nok. Store politistyrker og en mengde pansrede kjøretøyer, såkalte hollendervogner, rykket fram og tvang demonstrantene ut i mørklagte sidegater. Deretter ble grupper av demonstranter med journalister og fotografer i hælene drevet som kveg inn i en gate som var sperret av politiet i den andre enden. Over det hele sirklet et politihelikopter.

Alle demonstrantene ble stanset og registrert av politiet. Noen fikk gå videre, mens 5-6 stykker, blant dem to svenske tenåringsjenter, ble bakbundet og plassert ved et gatehjørne. Deretter ryddet politiet plass for fotografene.

– La fotografene komme fram, lød ropet fra kommandohold.

Fredsvakter

Senere på natta var det igjen tilløp til sammenstøt ved Prinsessegade utenfor Christiania på Christianshavn, der en bil ble stukket i brann. Også her var politiet lynraskt på plass og 12-15 personer ble pågrepet.

Elevene på Christianshavns Gymnasium hadde tilsynelatende fått nok av herjingene, etter at skolen deres ble rasert natt til lørdag. Sammen med lærere og folk fra nabolaget dannet de såkalte fredsvakter i et forsøk på å holde bråkmakere borte fra bydelen.