— Hvis verden tror vi er døde, bør de vite at vi lever. Vi vil reise oss fra asken, sier islamistenes talsmann Abdirahim Ali Mudey til nyhetsbyrået Reuters.

Den somaliske regjeringen har gitt alle somaliske islamister tilbud om amnesti, men fastholder at utenlandske krigere må regne med å bli stilt for retten.

Islamistene er i løpet av de to siste ukene drevet ut av flere byer og områder som de har hatt kontroll over det siste halvåret. Det er etiopiske styrker som etter oppfordring fra overgangsregjeringen i Somalia har stått for offensiven.

Etiopiske soldater drept

Tirsdag ble to etiopiske soldater skutt og drept av en somalier i et bakholdsangrep i byen Jilib tirsdag. Det opplyser innbyggere i byen.

Soldatene ble drept dagen etter at de etiopiske styrkene forserte islamistenes siste frontlinje og overtok kontrollen over byen.

Angriperen ble drept samme dag, i likhet med to andre somaliere i byen, ifølge en anonym kilde i byen.

Blir i Somalia

Etiopiske soldater blir stående i Somalia i minst to uker for å hjelpe overgangsregjeringens styrker med å skape ro. Etiopias president Meles Zenawi ber verdenssamfunnet betale for militæroperasjonen.

Meles avviste tirsdag afrikanske og arabiske krav om at etiopierne må trekke seg ut med det samme. Han kunne eller ville ikke bekrefte uttalelser fra sin somaliske kollega Ali Mohamed Gedi om at de etiopiske styrkene vil bli i Somalia «så lenge de trengs der».

– Det ville være uansvarlig å trekke seg ut av Somalia straks, og vi blir værende en kort stund for å sikre stabilitet. Det kan dreie seg om to uker, sa den etiopiske presidenten, som tilføyde at Ugandas statssjef Yoweri Museveni vil besøke Somalia for å drøfte situasjonen.

Oppløst

Den verste krigføringen i Somalia er trolig over ettersom islamistalliansen er oppløst, sier statsminister Ali Mohamed Gedi. Mandag ble det klart at islamistene er drevet fra sin siste skanse, havnebyen Kismayu. Flere islamister har tirsdag valgt å overgi seg, ifølge statsministeren.

– Vi har bedt soldatene våre plukke dem opp og ta dem med hjem. Resten av islamistene er spredt for alle vinder, sier statsministeren til nyhetsbyrået AP. Etter to uker med kamper har regjeringens styrker tatt kontroll over alle områdene hvor islamistene tidligere hadde makten ifølge landets informasjonsminister Ali Jama.

– Regjeringen har tatt kontroll over det sørlige og sentrale Somalia. Vi vil forsikre om at vi gjenoppretter lov og orden i denne delen av landet, og vi vil forfølge islamistene til vi er sikre på at de er ute av landet, sa Jama til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Utlendinger

Somalias statsminister opplyste tirsdag at en rekke eritreere, arabere og folk fra Oromo-området i Etiopia tatt til fange etter kamper mot regjeringsstyrkene.

– Dette er et klart tegn på at utlendinger er innblandet, fremholdt han.

Ifølge regjeringen kommer flyplassen i Mogadishu til å bli gjenåpnet for trafikk onsdag. – Fra og med i morgen vil det bli tillatt å lande i Mogadishu, det gjelder alle slags fly med kommersielle eller humanitære formål, sier statsminister Gedi.

I juni 2006 erobret Rådet for islamske domstoler (SICC) Somalias hovedstad Mogadishu og store deler av Sør-Somalia. Nabolandet Etiopia sendte deretter styrker inn i Somalia for å hjelpe landets svake regjering, og 24. desember gikk Etiopia til full krig mot islamistene. 28. desember overtok etiopiske og regjeringsvennlige styrker Mogadishu.

ISLAMISTSOLDATER: Lederen for Somalias islamske rettsråd, (SICC), Sheik Shariff Sheik Ahmed fotografert i Kismayu fredag. Mandag meldte den somaliske regjeringen at islamistene hadde flyktet også fra denne byen. I dag sier en talsmann for islamistene at de nekter å gi seg.
STR