• Jeg håper det ikke er noen Ariel Sharon her som dreper folk til høyre og til venstre, svarer FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi på spørsmål om utsiktene til fred i landet.

Brahimi roser Norge fordi landet har tatt på seg oppgaven med å lede Støttegruppen for Afghanistan og han takker også for de seks millioner dollar Norge hittil har bidratt med til gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

— Jeg håper, eller kanskje jeg heller skal si, jeg er sikker på at dere kan gjøre det bedre her enn i Israel og Palestina, fortsetter FNs spesialutsending. Han sier også at han beundrer Norges innsats i fredsarbeidet.

— Dere har gjort en tapper og tålmodig jobb på Sri Lanka. Det er imponerende av et så lite land.

Forberedelser

Før møtet med Lakhdar Brahimi holder den danske avisen Politikens utsendte Anders Jerichow og Dagbladets Jan Erik Smilden krigsråd. I løpet av to minutter går de gjennom aktuelle spørsmål som bør stilles. Det blir bra.

Bergens Tidendes medarbeider stiller ikke spørsmål. Vi er heller gratis med på lasset.

Trafikkork og lyden av fly

Hele tiden mens han snakker leker Brahimi med en gul bønnelenke. Ved døren står en ikke helt anonym kar med ørepropp og bul under dressjakken.

— Fred betyr sikkerhet. Før var afghanerne ofre, nå kan de være deltagere. Det er fremskritt at gatene er fulle av biler. Lyden av fly i Kabul er tegn på at landet kommer tilbake til livet. Jeg så at man var i gang med å rense rennesteinene. Forberedelsene til skolestart er i full gang. Hvis du vil ha laget et bord må du vente i to måneder og det er bra. Håndverkerne er opptatt. Samfunnet er i gang igjen.

På spørsmål om han tror Taliban vil komme tilbake sier han: - Taliban er i Afghanistan, de kommer ikke fra mars. Folk vil ikke ha Taliban tilbake. De konservative vil forsette slik de alltid har gjort, men de trenger ikke å sloss. Ingen i dette landet vil gjenoppleve de siste 23 år.

Flaggheising

Etter den tyve minutter lange improviserte pressekonferansen er Anders Jerichow lattermildt irritert. Danebrog har fått banesår under møtet og han liker dårlig at senior-reporter Smilden har vinket så heftig med det norske flagget sammen med FNs spesialutsending:

— Du var fullstendig skamløs. Du lepjede det i deg.