Krister Hoaas og NTB

— Drapsmennene vil ikke slippe unna ustraffet, sa Bremer i en tale til 479 nyutdannede irakiske politifolk på politiskolen i Bagdad. Han betegnet drapene som «utilgivelige og avskyelige».

TV-bildene av fire sivile som ble brent til døde og deretter grovt skjendet og hengt i Falluja har rystet mange amerikanere. I tillegg ble fem amerikanske soldater drept senere på dagen onsdag da en kolonne ble angrepet.

— Begivenhetene i går i Falluja er et dramatisk eksempel på kampen mellom menneskelig verdighet og barbarisme. De handlinger vi har sett er foraktelige og ikke til å unnskylde, sa Bremer om de grufulle scenene som rullet over fjernsynsskjermer verden over i går.

Bildene vekker grusomme minner fra Somalia i 1993. Da likene av amerikanske soldater slept gjennom hovedstaden Mogadishu, medvirket det sterkt til at amerikanske styrker ble trukket ut av landet.

Også torsdag ble en amerikansk militærkolonne angrepet i nærheten av Falluja. En av bilene, et Humvee terrengkjøretøy, ble satt fyr på, forteller vitner.

Bilkolonnen ble stanset av en bombe i veikanten, men det ble ikke sagt noe om eventuelle personskader. Vitnene forteller at soldatene kjørte av gårde, men etterlot det tomme kjøretøyet. Deretter tømte irakere bilen for alt av verdi og satte fyr på det.

Noen få irakere jublet og danset rundt det brennende kjøretøyet. Den amerikanske okkupasjonsmakten sa at den ikke vil gi ut noen opplysninger om hendelsen før seinere torsdag.

Tre amerikanske soldater ble såret tidlig natt til torsdag i et rakettangrep mot basen deres nær Kirkuk i Nord-Irak. Angrepet skjedde rett over midnatt, og skadene ble betegnet som moderate av en amerikansk militær talsmann.

Kirkuks politisjef opplyste at basen ble angrepet med i alt fem raketter fra klokken 21.30 onsdag kveld til klokken 3 torsdag morgen.

Falluja ligger 50 km vest for Iraks hovedstad Bagdad og har vært et senter for voldelig motstand mot den amerikanske okkupasjonen. Militære kjøretøyer blir nesten daglig angrepet i dette området.

I det siste er også sivile utlendinger stadig oftere blitt angrepet. Over 400 amerikanske soldater er drept i kamp i Irak siden invasjonen i mars i fjor.

Fire sivile amerikanere ble drept og mishandlet i Falluja i går.
REUTERS
- Begivenhetene i går i Falluja er et dramatisk eksempel på kampen mellom menneskelig verdighet og barbarisme, sa den amerikanske administratoren, Paul Bremer.
REUTERS