LEVIN NESTVOLD jr.

Folkets røst går på tvers av det rikspolitikerne tør å mene.

Mens flere hundre også i går stod i kø for å hedre Anna Lindhs minne utenfor varehuset Nordiska Kompaniet (NK), jobbet både ja— og nei-siden med å rive ned plakater i Stockholm sentrum. De har også trukket tilbake alle annonsekampanjer og debattinnlegg i avisene.

Trodde på Annas verdier

Claes Bertilson jobber på en av ambassadene i Stockholm, han vil ikke si hvilken, og kjente Anna Lindh gjennom arbeidet i utenrikstjenesten. I går var han en av mange som ville skrive navnet sitt i kondolanseprotokollen som var plassert midt i blomsterhavet utenfor varehuset hvor det tragiske skjedde.

— Folk på ambassaden fikk totalt sjokk da de fikk høre om det. Vi har fått reaksjoner fra en hel verden. Anna er den svenske politiker de virkelig husker, forteller Bertilson.

— Hvordan tror du dette vil påvirke det svenske folket under euro-avstemningen?

— Jeg tror det absolutt vil få innvirkning. Folk har fått tro på hennes verdier. Mange i vet-ikke gruppen vil nok stemme ja, tror Bertilson.

Ja i sympati

En svensk meningsmåling viste fredag at ja-siden hadde innhentet nei-siden etter drapet på utenriksminister Anna Lindh. Andre målinger viste at situasjonen var som før, med et forsprang til nei-siden.

Reklamefotograf Mattias Wenblad tror også mange vil stemme ja i sympati med den avholdte utenriksministeren. Selv har han bestemt seg.

— Mange stoler på Anna og derfor vil de gjøre som hun ville ha gjort. Anna Lindh var en av de ærligste politikerne vi hadde. Det var som om livet stoppet opp da hun døde, sier Mattias Wenblad.

Drosjesjåfør Peter Nyberg bruker vanligvis å stå ved Nordiska Kompaniet med bilen sin på det tidspunktet Anna Lindh ble knivstukket. Så var ikke tilfelle onsdag ettermiddag.

— Dette er det gamle klassiske varehuset i Stockholm. Alle skal dit. Jeg er ingen sosialdemokrat, men jeg likte Anna Lindh svært godt. Det tragiske som skjedde var derfor et angrep på oss alle, sier han.

Nyberg tror også, som alle andre, at hennes død vil føre til at flere svensker stemmer ja søndag.

— Mange vil rett og slett hedre Anna Lindhs minne, sier også han.

Avsluttet kampanje

Ja-kampanjens pressesjef Sebastian Navab er mer forsiktig i sine uttalelser. Han synes det er uhørt å diskutere om Anna Lindhs død vil føre den ene eller andre veien under folkeavstemningen. Selv har han jobbet tett med Anna Lindh det siste året.

— Jeg vil ikke spekulere i dette akkurat nå. Vi har avsluttet hele kampanjen og svarer bare på spørsmål fra folk som ringer eller oppsøker oss. De fleste henvendelser det siste døgnet har dreid seg om Anna Lindh, og mindre om et ja eller nei, sier han.

Må straffes

Kjøpesenteret NK ligger ikke langt unna Sveavegen hvor Olof Palme ble skutt ned og drept i 1986. Minneplaten i krysset mellom Sveavegen og Tunellgatan er også omkranset av vakre blomster. Sykepleier Brit-Mari Tishult bøyer seg ned og feller noen tårer.

— Anna skulle føre Sverige fremover, på samme måte som Olof Palme. Nå er begge borte, sørger hun.

Hun synes ikke det er vanskelig å snakke om Euro-valget selv om ja-kampanjens frontfigur er borte. Man må være åpen, mener hun.

— De som på forhånd hadde bestemt seg står nok på sitt. Men drapet kan nok få følger for vet-ikke gruppen. Det er ikke unaturlig, mener hun.

Så rusler hun videre på vei inn i folkemyldret i Stockholms gater. Stillheten brytes bare av en og annen politibil med sirener, kanskje på vei for å fange mannen som har sjokket et helt folk - alle med krav om at en gjerningsmann MÅ finnes.

— Han må straffes. Noe annet blir helt meningsløst. Vi kan ikke leve med nok et uoppklart politisk drap i Sverige, understreker sykepleier Brit-Mari Tishult.

Adresseavisen/Bergens Tidende