En del av pengene skal gå til nye TV— og radiokanaler i Midtøsten som skal gi innbyggere i arabiske land en blanding av underholdning og nyheter med amerikansk vinkling.

Tiltaket tolkes som et forsøk på å konkurrere med den arabiske satellittkanalen Al-Jazeera, som er voldsomt populær i Midtøsten og kjent for å ha sendt en rekke taler av Osama bin Laden.

Etter trusler fra president George W. Bush om å legge ned veto valgte Representantenes hus å droppe et forslag fra en demokratisk representant om å øremerke 350 millioner kroner til FNs befolkningsfond. Bush-regjeringen mener organisasjonen oppfordrer til abort i sitt arbeid for familieplanlegging i den tredje verden og nekter derfor konsekvent å gi den penger.

For at vedtaket onsdag skal bli gjeldende amerikansk politikk må det forenes med tidligere vedtak i det andre kammeret i den amerikanske nasjonalforsamlingen, Senatet. Her ligger det an til en konflikt, siden de amerikanske senatorene i forrige uke stemte for å oppheve et forbud mot å gi penger til organisasjoner som arbeider for internasjonal familieplanlegging.

Senatet vedtok også å fornye støtten til USAs allierte i Midtøsten, noe som blant annet innebærer 20 milliarder kroner til Israel og 14 milliarder kroner til Egypt.

Senatorene stemte også for at utenriksdepartementet i USA fra nå av skal omtale Jerusalem, og ikke Tel Aviv, som Israels hovedstad. NTB