I et enkelt forsamlingslokale rett utenfor Roma sentrum, svært ulikt de storslåtte omgivelsene på Petersplassen, er det duket for messe med rosa røyk.

Det er bare noen timer til José Mario Bergoglio (76) skal bli hilst velkommen som pave Frans av tusenvis av troende. At det ble ham, kom som en overraskelse for mange. Men at det ville bli en eldre mann, var det aldri noen tvil om.

115 menn med en gjennomsnittsalder på nesten 72 år hadde oppgaven med å velge Den katolske kirkens overhode.

Kastet ut

Oransje plaststoler er satt i ring rundt bordet som fungerer som alter i lokalet et kvarters kjøretur fra Vatikanet. Bak bordet med to små brød og en flaske vin, står en kvinne i prestekjole. Janice Sevré-Duszynski gir meg visittkort hvor det står «prest» og forteller at hun ble ordinert for flere år siden.

Det har ført til at hun er blitt ekskommunisert – kastet ut – av Den katolske kirke, i likhet med flere andre amerikanske kvinner som har trosset forbudet mot kvinnelige prester.

— Vanlige folk aksepterer oss. Men oppover i hierarkiet er de redde for oss, sier hun.

Lettet

Med en rosa røykbombe – som skal minne om den hvite røyken i Det sixtinske kapell – starter de en improvisert messe for å demonstrere mot fraværet av kvinner i konklavet og prestestanden.

Miriam Duignan i organisasjonen Women Can Be Priest, synes det er tankevekkende at kardinaler som er anklaget for å ha dekket over pedofile prester, fikk delta i konklavet, mens prester som ordinerer kvinner, blir straffet med utkastelse av kirken.

Sevré-Duszynski tror mange av barna som ble utsatt for overgrep fra katolske prester i skoler og kor, ville vært bedre beskyttet dersom også kvinner hadde fått jobbet som prester.

De mener det er godt belegg for å si at Jesus også mente at kvinner kunne være prester og peker blant annet på Maria Magdalenas rolle.

Men kvinnene er lettet over at konklavet valgte argentineren José Mario Bergolio til pave.

— Bergoglio har ikke uttrykt noe eksplisitt syn på kvinner. Han har hverken uttalt seg positivt eller negativt. Og det er det beste vi kan håpe på, sier Duignan.

Opprydning

Hun tror ikke at pave Frans kommer til å tillate ordinasjon av kvinner. Duignan håper imidlertid på en opprydning i Vatikanets maktstrukturer, slik at den vil bli mer lydhør overfor det som rører på seg i befolkningen, og at det kan føre til en forandring.

— Pave Frans` hovedjobb blir å reparere kirken og rydde opp i Vatikanet. Jeg tror ikke han kommer til å se på spørsmålet om kvinnelige prester. Men vi håper at hans etterfølger vil kunne gjøre det. Derfor er vi positive, sier Duignan.

Overgrepsofre krever handling fra pave Frans

Delte meninger

Blant amerikanske pilegrimer på Petersplassen er meningene delte.

— Jesus valgte sine disipler og de var kun menn, sier Pauline Tursky (51), som ikke vil ha kvinnelige prester.

— Det var det historiske grunner til. Jeg mener kvinner burde få mulighetene til å bli prester, sier Patricia Jaramillo (40).

— Kvinner har en spesiell rolle som mødre. De vil ikke kunne være mødre dersom de skulle være prester, mener Patricia Hughes (60).

Italienske Eleonora Gunnella (34) og moren Gracia (64) på spasertur fra Petersplassen forstår ikke hvorfor kvinner ikke skal få bli prester.

— Det burde skje så fort som mulig. Det må være like muligheter, sier de.

- Tro, ikke ideologi

Leder Kristine Gran Martinsen i Norges Unge Katolikker sier at kvinnelige prester ikke er noe stort tema i ungdomsorganisasjonen.

— Kvinner kan ha utrolig mange andre posisjoner i kirken enn å være prester. Vi får brukt våre talenter på andre måter, sier hun.

I Den norske kirke ble den første kvinnelige prest ordinert i 1961.

— I den protestantiske kirke har det vært mer et politisk spørsmål og et likestillingsspørsmål. For oss handler det om tro, med utgangspunkt i at Jesus bare hadde mannlige disipler. Jeg synes det er riktig at det skal være tro, ikke ideologi som avgjør, sier Martinsen.