Han advarte samtidig Taliban-regimet i Afghanistan om at det kommer til å holdes ansvarlig for å gi ham beskyttelse.

Lærde skal avgjøre utlevering

Taliban-lederen Mohammad Omar har innkalt islamske ledere fra alle provinser i Afghanistan for å ta stilling til det amerikanske kravet om å utlevere Osama bin Laden.

Omar fortalte en pakistansk delegasjon mandag at det er blitt sammenkalt til et møte i «ulema», et forum for lærde religiøse ledere fra hele landet. Møtet skal holdes i Kabul tirsdag og vil munne ut i en fatwa, eller en rettslig avgjørelse, opplyste Taliban-radioen.

Pakistan stengte mandag den 1.400 kilometer lange lange grensa mot Afghanistan for titusenvis av flyktninger som har strømmet ut av Kabul og andre afghanske byer de siste dagene.

Lederne for de største politiske partiene i Pakistan sluttet seg til president Pervez Musharrafs støtte overfor USA, men religiøse ledere sa at denne kursen kan utløse en borgerkrig i landet.

Det ble meldt om demonstrasjoner i tre byer, og 30 islamske partier tok til orde for landsomfattende streiker og demonstrasjoner i protest mot den pakistanske støtten til USA.

Russiske baser USA arbeider med å samle en bredest mulig allianse i forsøkene på å få tak i bin Laden og hans medsammensvorne, og Russland skal ikke ha sagt endelig nei til å la amerikanerne bruke baser for et angrep mot Afghanistan, opplyser amerikanske tjenestemenn.

USAs viseutenriksminister John Bolton hadde mandag en samtale med Russlands utenriksminister Igor Ivanov, der de to drøftet felles tiltak mot terrorisme og hvordan russerne kan bidra i jakten på bin Laden.

USA har gitt regimet i Kabul en frist på tre døgn til å utlevere den saudiarabiske terroristlederen. Det er ikke kommet noen offisielle kunngjøring om hva amerikanerne vil gjøre hvis Taliban ikke retter seg etter kravet.

Forhandlinger

Den pakistanske delegasjonen forhandlet tidligere mandag i over tre timer med Taliban-regimet i Afghanistan om utlevering av bin Laden.

Taliban-militsen mener det skal være mulig å avverge en storstilt krise med USA etter terroraksjonene forrige tirsdag, og karakteriserer samtalene med den pakistanske delegasjonen som positive.

— Møtet er slutt, og vi vil på et senere tidspunkt komme med nærmere opplysninger om samtalene, sa en Taliban-tjenestemann i Kandahar, der samtalene fant sted.

Den pakistanske delegasjonen reiste mandag ettermiddag videre til Kabul for samtaler med fungerende statsminister Mohammad Hasan. Pakistan har innhentet tillatelse fra FN til å bryte flyforbudet til og fra Afghanistan.

Delegasjonen under ledelse av Pakistans etterretningssjef, general Mahmood Ahmed, kom til Kandahar tidlig mandag formiddag og innledet umiddelbart samtaler med Taliban-regimets toppleder Mohammad Omar og utenriksminister Maulawi Wakil Ahmad Muttawaki.

Spent langs grensen Like etter at samtalene i Kandahar var over, kom meldingen om at Afghanistan sender over 20.000 soldater til grensen mot Pakistan. Den pakistanske regjeringen sender også soldater til grenseområdene for å styrke forsvaret langs den 2.200 kilometer lange grensen mot nabolandet.

Kabul er fortsatt det administrative senter i Afghanistan, mens Kandahar er det åndelige sentrum, og det er der Taliban-leder Omar har valgt å søke tilflukt.

Pakistan vil forsøke å overbevise Taliban-regimet om nødvendigheten av å utlevere bin Laden til USA, som mener han er ansvarlig for terroraksjonene mot New York og Washington for en uke siden. Men bin Laden står fortsatt fast på at han ikke hadde noe med terroraksjonene å gjøre.

Pakistanske bin Laden-tilhengere i Karachi brenner det amerikanske flagget i protest mot at USA truer med angrep mot Afghanistan. Foto: AP/SCANPIX (Breddebilde)