FRANK M. ROSSAVIK

I går kunne Leyla Zana endelig tale til Europaparlamentet og takke for at forsamlingen ga henne Sakharovprisen i 1995. Den kunne hun ikke ta imot da, fordi hun året før var satt i fengsel — dømt for å ha forbindelser til den kurdiske geriljaen som da kjempet for et uavhengig Kurdistan øst og sørøst i Tyrkia. Den gangen satt Zana som valgt medlem av Tyrkias nasjonalforsamling.

Zana ble sammen med andre politiske fanger løslatt i sommer, før hun hadde sonet hele straffen, i en åpenbar gest fra Tyrkia til EU.

I går ble hun altså hyllet av EUs folkevalgte. Europaparlamentets parlament Josep Borell takket Zana for at hennes kamp for kurdernes rettigheter har bidratt til å skape store endringer i Tyrkia. Leyla Zana takket Borell på både spansk og katalansk - Borell er fra Katalonia, nordøst i Spania - før hun holdt selve talen dels på tyrkisk, dels kurdisk.

Leyla Zana minnet om at da hun ble valgt til parlamentet i Tyrkia i 1991, og skulle sverges inn i vervet, «sa jeg at jeg sverger denne eden for brorskapet av det kurdiske og det tyrkiske folk».

Zana sa at hun i løpet av alle årene i fengsel aldri hadde gitt opp drømmen om et forent og fredelig Tyrkia.

Hun roste Tyrkias regjering for å ha tatt store skritt mot å forsterke demokratiet og menneskerettighetene i landet, og ba EU åpne for at landet kunne bli fullt medlem.

Hun mente likevel at Tyrkia må gå inn i en mye mer alvorlig dialog med kurderne for å finne en varig, demokratisk løsning på det kurdiske problem.

— Tyrkia har ingen grunn til å frykte dialog. Kurderne er fast bestemt på å finne en løsning som respekterer Tyrkias territoriale integritet. Men det virker som om regjeringen nekter å forstå kurdernes oppriktige vilje, sa Leyla Zana.

Leyla Zana mottok Raftoprisen året før hun fikk Sakharovprisen. Hun har ytret ønske om å komme til Bergen senere i år.