— Jeg vil ikke at huset skal bli en kuriositet, et slags valfartssted der de selger askebegre og kaffekrus, sier 18-åringen, som har latt seg intervjue av de to østerrikske avisene Kurier og Standard.

Hun sier hun vil gi huset til moren til kidnapperen Wolfgang Priklopil.

— Jeg vil møte henne når tiden er inne, sier hun.

44 år gamle Priklopil bortførte Kampusch da hun var på vei til skolen som tiåring. Mye av fangenskapet tilbrakte jenta i et kjellerrom uten vinduer, helt til hun klarte å rømme i slutten av august. Priklopil stakk av og begikk selvmord ved å hoppe foran et tog umiddelbart etterpå.

Etter å ha tilbrakt flere uker på sykehus, har Kampusch nå flyttet inn i en egen leilighet i Wien med støtte fra hjelpepersonell rundt seg.

Syk

Etter å ha levd et svært isolert liv i så mange år, tar det tid for kroppen og immunforsvaret å venne seg til et liv utendørs. De siste ukene har hun vært kraftig forkjølet to ganger, og hun bruker ørepropper og solbriller for å dempe lyd og lys.

Kampusch forteller at hun har hatt så mye å gjøre siden hun klarte å rømme at hun ikke føler seg helt fri.

— Jeg er ikke egentlig fri, heller det motsatte. Men det plager meg bare innimellom. Jeg liker faktisk å ha noe å gjøre hele tiden, sier Kampusch til avisen Kurier.

Hun sier hun ikke har hatt negative opplevelser som følge av at hun plutselig er blitt en internasjonal kjendis.

— Mange kjenner meg ikke igjen, for de venter ikke at jeg tar T-banen, påpeker hun.

Avviser historier

Medieoppmerksomheten har medført at det har florert med historier rundt henne og Priklopil. Kampusch avviser kategorisk meldinger om at hennes mor skal ha kjent Priklopil, eller at Priklopil var en del av Wiens sadomasochistiske sexmiljø.

— Jeg kan definitivt avvise at det finnes bilder eller filmer av meg, sa Kampusch. Hun sier også hun har blitt såret når det stilles spørsmålstegn ved hvorfor hun ikke rømte tidligere, for eksempel da hun var med Priklopil på skiferie.

Kampusch har, som de fleste andre tenåringer, drømmer om framtiden og sier hun kan tenke seg å bli skuespiller, journalist eller skrive en bok. Men myndighetene arbeider foreløpig med å gi henne grunnskoleutdanningen hun ikke har fått fullført.

STAFF