Tsvangirai trakk seg fra andre runde av presidentvalget i landet, etter å ha vunnet første valgomgang i mars.

Til tross for protester fra opposisjonen og omverdenen, gjennomførte Mugabe likevel andre valgomgang fredag. Resultatet har latt vente på seg, men gir seg selv, og det er ventet at Mugabe vil erklære seg som vinner i løpet av søndagen.

Nå åpner Tsvangirai for forhandlinger med Mugabe, i håp om å vinne fram med sitt krav om nyvalg og en ny grunnlov i landet.

– Vi må så raskt som mulig bringe den gamle mannen til forhandlingsbordet, sier Tsvangirai til den britiske avisen Mail on Sunday.

Overgangsavtale

Opposisjonen har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen, og Tsvangirai mener at dette må utnyttes.

– Vi har makt til å kontrollere parlamentet, og selv Mugabes ZANU-PF anerkjenner dette. Vi må tvinge gjennom en overgangsavtale som inneholder en tidsplan og arbeide for en ny grunnlov, fortsetter opposisjonslederen.

– Jeg er overbevist om at vi kan oppnå dette dersom verdenssamfunnet opprettholder presset, legger han til.

Mugabe kan bli sittende som et symbolsk statsoverhode i en overgangsperiode, sier Tsvangirai.

– Det er ikke utenkelig at en slik avtale kan inkludere ham, noe som selvsagt avhenger av detaljene og hvordan vi organiserer det, sier han i et intervju med Sunday Telegraph.

– En skam for Afrika

Kenyas statsminister Raila Odinga mener soldater fra Den afrikanske union (AU) må settes inn i Zimbabwe for å løse krisen i landet.

– Det som skjer i Zimbabwe er en skam, det er pinlig for hele Afrika og må fordømmes på det sterkeste, sa Odinga i en tale søndag.

– AU må sende inn fredsbevarende styrker. Tiden er moden for det afrikanske kontinentet å stå sammen for å få en slutt på diktatur, sa Odinga.

Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu oppfordrer på sin side at verdenssamfunnet intervenerer Zimbabwe, med makt om nødvendig.

– Lederne i AU må nekte å anerkjenne Robert Mugabe som rettmessig president i i Zimbabwe, sier Tutu ifølge BBC.

Hva mener du om situasjonen i Zimbabwe? Si din mening under!

PHILIMON BULAWAYO