«Stans drapsrobotene». Det er navnet på en internasjonal kampanje mot våpen som kan lokalisere og drepe uvitende fiender – uten at mennesker rører så mye som en knapp. De såkalte drapsrobotene er neste steg i våpenutviklingen etter droner, de ubemannede, fjernstyrte kampflyene som USA i økende grad drar nytte av i blant annet Jemen og Pakistan.

— En robot kan ikke skjelne mellom sivile og stridende. Vi har sett hva slags trøbbel droner har forårsaket, selv når mennesker styrer dem. Roboter vil begå mange flere feil, sier Noel Sharkey, professor i robotikk og kunstig intelligens ved Sheffield-universitetet i England.

- Unngår krigens regler

Han står i spissen for kampanjen «Stop the Killer Robots», som arbeider for et internasjonalt forbud før teknologien er ferdigutviklet. Med seg har han blant annet organisasjonen Human Rights Watch, en rekke internasjonale organisasjoner og den amerikanske aktivisten Jody Williams, som fikk Nobels fredspris for sin kamp mot landminer. Målet er en konvensjon på lik linje med den som forbyr klasebomber og landminer.

— Vi ønsker et forbud før utviklingen når et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, sier Sharkey, som mener at teknologien vil være klar innen slutten av dette tiåret. Han frykter at våpenteknologien kommer til å utvikle seg så raskt at den forbigår krigens regler, deriblant de såkalte Rules of engagement og Genèvekonvensjonen.

— Så fort ett land har knekt koden, vil de være overalt, sier han.

Nytt våpenkappløp

Det amerikanske militæret tester for tiden det ubemannede X-47B. Det kan fly raskere enn lydens hastighet, lette fra hangarskip, utføre oppdrag og lande igjen uten menneskelig hjelp underveis. Også England, Russland og Kina investerer mye i utviklingen av ubemannede militærfly.

— Det er et våpenkappløp. Det er stor konkurranse og ekstremt mye penger involvert, sier Sharkey.

I Danmark har Søren Pind, utenrikspolitisk talsmann for danske Venstre, vært blant de mest kritiske stemmene i dronedebatten. Han tror ikke på et forbud, verken mot eksisterende eller fremtidige droner.

— Vi må akseptere at det utvikles ny teknologi hele tiden. Kunstig intelligens kommer til å inngå i alle sider ved hverdagen vår, også i våpenindustrien. Det handler om at vi må bruke det forsvarlig og i overensstemmelse med kulturen vår, sier Pind.

Kampanje i vente

Kampanjen mot drapsroboter er ventet å starte for alvor i april, når aktivistgruppen bringer saken for parlamentet i Storbritannia.

— Jeg har ikke sansen for å drepe mennesker generelt, men dette går for langt. Vi vil derfor sette en tydelig grense, sier Noel Sharkey og sender en oppfordring over til kontinentet.

— Vi må stanse dette, og vi vil gjerne ha Danmark med inn i kampen, avslutter han.

Bergens Tidende/Politiken

AUTOMATISK: Det ubemannede X-47B kan fly raskere enn lydens hastighet, lette fra hangarskip, utføre oppdrag og lande igjen uten menneskelig hjelp underveis.
U.S. Air Force, Rob Densmore
DRONE-PROTEST: Aktivister har lenge protestert mot bruken av droner. Nå forbereder internasjonale aktivister også en kampanje mot drapsroboter. FOTO: Peter Marsha, Demotix/Scanpix