Ullah Malik er en av høvdingene i landsbyen Darrah Adam-Khel. Et lite område i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan, hvor det både produseres og selges all slags våpen. Granatkastere, hagler og maskingeværer, her får man kopier av alle russiske, amerikanske og kinesiske våpen. En hagle koster 700 kroner og Kalasjnikov kan fås til en prislapp på 1800 kroner.

Dette er byen hvor absolutt alt kan kjøpes. Under Sovjetinvasjonen ble det lille samfunnet brukt som knutepunkt av CIA for smugling av våpen inn til afghanske frigjøringskjempere, Mujahedin. Og selv om Mujahedin senere ble til Taliban, og fikk sin tidligere venn, USA, som fiende, er lokalbefolkningen i denne landsbyen fortsatt like trofaste mot afghanerne.

"Utspekulert plan"

I disse dager har både produksjonen og salget økt. For det er ikke bare Taliban som forbereder seg på krig, også pakistanske sivile strømmer til våpenlandsbyen for å bevæpne seg. — Som en høvding har bare jeg kontroll over 10.000 menn. Og våpen er ikke noe problem, sier Malik, og ler.

— Vi er muslimer og kan ikke sitte stille og se på at våre allierte brødre blir bombet. Dette er en utspekulert plan hvor amerikanerne egentlig vil starte en brann i Afghanistan som garantert vil spre seg til Pakistan. Deretter vil amerikanerne gå til krig mot oss også. Men de bør tenke seg godt om. For hver Taliban soldat i de afghanske fjellene trengs 100 amerikanske soldater. Ingen har slått dem på deres hjemmebane, og vi har atomvåpen, sier Malik.

Like etter serverer han kebab og nan, sammen med cola. Dette området er landskjent for sin gjestfrihet.

Kan ikke stenge grensene

Selv om den pakistanske regjeringen har innført restriksjoner på våpenlisenser, er Darrah Adam- Khel i ingenmannsland. Kun høvdingens ord er lov, og verken militæret eller politiet tør å utfordre de lokale stammene. Mye tyder på at de forskjellige stammene i de syv distriktene i NWFP, North Western Frontier Province, forbereder seg på en massiv støtte til Taliban. Flere kilder sier til Bergens Tidende at Taliban venter støtte fra mange av grenselandsbyene.

— Myndighetene sier at de har stengt grensene, men det gjelder bare de store veiene. Slik som i Turkham. Men Pakistan har ikke ressurser til å stenge hele grensen. Dessuten er det umulig med en så lang kilometerlinje. Fortsatt strømmer det inn flyktninger over fjellene eller skjult i varebiler, sier en annen stammehøvding fra landsbyen Miran Shah. Den ligger bare noen få kilometer fra den afghanske grensen, og her er grensen svært tynt bevoktet.

Opposisjon til regjeringen

Selv om de forskjellige stammene ofte er i konflikt med hverandre, mener Ullah Malik at alle høvdingene vil stå sammen for å hjelpe afghanerne.

— Jeg er først muslim, deretter en høvding. Selv om regjeringen og militæret velger fullt ut å støtte USA, vil hele denne provinsen stå sammen med den andre siden. Og vi vil vinne. Hvordan skal soldater som har lest om krig klare å bekjempe et folk som har slåss hver dag de siste 25 årene? Far er skarpskytter, barna vet å demontere våpen og mor kan pusse dem, sier Malik. Og han er ikke alene om å advare hevngjerrige amerikanere. Det er allerede blitt avholdt voldsomme demonstrasjoner over hele landet.

General Pervez Musharraf har hatt møter med media, politikere og religiøse ledere. I dag skal han møte stammelederne. Men regjeringen sliter for å få støtte blant befolkningen. Folket krever bevis for at Osama bin Laden står bak de grusomme terrorangrepene. Selv landets intellektuelle og godt utdannede mennesker er opprørte. Medisinstudenter ved Peshawar University sier følgende til BT:

— Vi er usikre og vet ikke helt hva slags hjelp vår regjering vil gi til USA. Men det er ingen tvil om at alle er mot regjeringen. Vi etterlyser konkrete bevis for at Osama bin Laden er involvert. Jeg hadde tenkt å reise til USA etter å ha blitt ferdig med medisinstudiet, men nå blir jeg mer antiamerikansk. En cowboynasjon som vil bombe flyktninger og fattige barn for å finne en mann må være fullstendig sprø, sier Adel Iqbal. En annen ung legestudent, uten skjegg og med vestlige klær, er villig til å dø hvis USA angriper.

— Dette vil ikke gjøre slutt på terrorisme, dette er starten på terrorisme. Vi er ikke redd for å dø, og hvis vi dør i denne krigen, skal vi sørge for å ta med nok av amerikanere med oss, sier han.

Av KADAFI ZAMAN, Darrah

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

BEREDT: En av høvdingene i våpenbyen, Darrah Adam-Khel, Ullah Malik, er klar til å reise til Afghanistan med 10.000 bevæpnede menn.
FOTO: JON INGEMUNDSEN