— Det har skjedd at kometer er blitt slukt av solen før, men denne forsvinner mens vi sitter og følger med på den, og det er veldig sjeldent, sier en entusiastisk Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Astrofysikeren har fulgt med på «selvmordskometen» med kurs mot solen siden i går kveld.

— Den ble oppdaget i går på bilder tatt den 30.12.2009. Plutselig brakte det løs, og siden da har folk fulgt dette dramaet. Det er helt fantastisk, vanligvis ser vi slikt bare på bilder etterpå, sier han.

- Dramatisk

Han forteller at dette er en av de større kometene med kurs mot solen, vanligvis er de mye mindre. Kometen tilhører den såkalte Kreutz-familien, som er fragmenter av en gigantkomet som gikk i oppløsning lenge før vår tid.

— En komet er en slags isklump, og når en isklump som er flere kilometer stor nærmer seg solvarmen, så skjer det ganske dramatiske ting. Da koker det stort!, sier Røed Ødegård.

Les mer på hjemmesiden til Røed Ødegaard.

Kan overleve

Mange kometer forsvinner inn i solen og blir en del av den. Det som er spennende nå er om kometen klarer å forsvinne ut igjen fra solen.

— Selve solen er dekket av en skive for at kameraet ikke skal bli blendet, så det er området rundt som overvåkes. Kometen kommer til å forsvinne inn bak skiven, og så får vi se om den kommer ut igjen.

— Sent i kveld vet vi resultatet, men jeg har mine sterke tvil på at den kommer ut igjen, sier Røed Ødegaard.

Meteorstorm

Og om ikke unike kometbilder er nok action for en astrofysiker, blir det også stjerneskuddsverm i kveld.

— Det er veldig sjeldent at vi får en sånn dramatikk som dette. Jeg kommer til å løpe i rute mellom datamaskinen og utendørs, sier Røed Ødegaard.

Stjerneskuddsvermen skyldes en annen komet som heter Kvadrantidene.

— Dette er den siste vi får som er verdt å få med seg på drøyt et halvår, og så kommer den også på et veldig humant tidspunkt. Det er ikke optimale forhold på himmelen på grunn av at det er så mye månelys, men været er jo flott.

100 stjerneskudd kan opptre i timen og høydepunktet i Norge er rundt klokken 20.00.

Følg utviklingen: Bilder fra verdensrommet oppdateres hvert 35 minutt på denne siden. Velg kamera LASCO C3. Skriv for eksempel 50 i feltet «Latest images», trykk «search», og du vil få opp de siste 50 bildene som en film.

GLEDER SEG: - Jeg kommer til å løpe i rute mellom datamaskinen og utendørs, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ